Dijital Ekranların Zararlı Etkilerine Karşı Göz Sağlığınızı Koruyun

Dijital Ekranların Zararlı Etkilerine Karşı Göz Sağlığınızı Koruyun
Dijital Ekranların Zararlı Etkilerine Karşı Göz Sağlığınızı Koruyun. Uzmanlar Dijital Ekranların Yarattığı Sağlık Sorunları Hakkında Uyarılarda bulundu. İşte Yapmanız Gerekenler..

Son yıllarda, teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, dijital ekranların kullanımı hayatımızda daha da arttı. Ancak bu yoğun kullanım sağlık sorunlarına yol açabilir. Bununla birlikte, Amerikan akademisinde "Dijital Yorgunluk Sendromu" adı verilen bir tablo tanımlandı.

Belirtileri arasında göz yorgunluğu ve ağrısı, baş ağrısı, bulanık görme, kuru göz, boyun ve omuz ağrısı, gözde aşırı kanlanma ve kızarıklık yer alır. Güneşe çıplak gözle üç saat bakmakla aynı etkiyi yaratan, günde 5 saatten fazla bilgisayar veya diğer dijital ekranlarla çalışmak, bu sendromun oluşmasına neden olabilir.

Bu konuda neler yapabileceğimize gelince, öncelikle yıllık göz muayenemizi yaptırmalıyız. Eğer ışık kırılma veya göz numaralarıyla ilgili bir bozukluk varsa, gözlerimiz dijital ekranda daha erken yorulabilir.

Ayrıca, ekranda çalışma süremizi kısaltma imkanımız yoksa, "20-20-20 kuralı"na uyarak her 20 dakikada bir 20 adım uzaklıktaki mesafeye 20 saniye bakmalıyız. Aralıksız çalışan kişiler, göz kapatma reflekslerinin azalması ve göz yaşının daha erken buharlaşması nedeniyle kuru gözler yaşayabilirler. Bu yüzden, çalışırken 2 saatte bir suni göz yaşı damlası kullanılması önerilir.

Bilgisayar ekranınızın aydınlatmasını üstten ya da pencereden gelen ışığın yansımayacağı şekilde ayarlamalı ve masanızdaki aydınlatıcıları az güçle çalışacak lambalarla değiştirmelisiniz. Ekran parlaklık filtreleri de kullanılabilir. Bu filtreler, ekrandan yansıyan ışık miktarını azaltır.

Dijital ekran kullanımı mesleki olarak zorunlu olan kişiler için bu öneriler fayda sağlayabilir. Ancak, mesleği gerektirmeyen kişilerin de göz sağlıklarını korumaları için dijital ekran kullanımını azaltmaları önerilir. Özellikle çocukların göz sağlığı için, mümkün olduğunca dijital ekranlardan uzak tutulmaları gerekmektedir. Günümüzde, çocukların ekranla tanışma yaşı 1,5-2 yaş arasına düşmüştür. Bu nedenle çocuklarımızın hem zihinsel gelişimi hem de göz sağlığı için olumsuz etki yaratabilen dijital ekranları onların hayatlarından çıkartabilmeliyiz.