Sevilgen: 'Alanya'da sıcaklar avokadoyu vurdu'

Sevilgen: 'Alanya'da sıcaklar avokadoyu vurdu'
Alanya'da aşırı sıcakların başlamasıyla birlikte üretici etkilendi. Özellikle avokadoyu etkileyen sıcaklar nedeniyle clifton avokado cinsinde dökülmelerin olduğunu söyleyen Sevilgen, "Ama bizim kaybımızdan ziyade artışımız olacak" dedi.

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen hal fiyatlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Sevilgen, Temmuz ayı itibari ile yaz sezonuna yeni girdiklerini kaydetti. Sevilgen, “Bizim tam hareketli olduğumuz günler bitti. Temmuz ayı itibari ile yaz sezonuna yeni giriyoruz. Bir pandemi dönemi yaşadık ama bu dönemde hal olarak aşırı bir sıkıntı yaşamadık. Büyük sektörlerde sıkıntı oldu ama biz o şekilde bir sıkıntıya girmedik. Şu an sezonumuz bitti ama şu anki sizin gördüğünüz yoğunluk yaz mesaisi. Otellerde, restoranlarda zannedersem temmuz ayı itibari ile açılacak inşallah her şey iyi olacak" dedi.

'ÜRETİCİYİ GÜLDÜRMEYECEK FİYATLAR'
Hal fiyatlarını değerlendiren Sevilgen, “Fiyatlar çok ucuz” dedi. Sevilgen, “Patlıcan 0,50 TL salatalık 0,50 TL, domates 1 TL. Bunlar üreticiyi kesinlikle güldürmeyecek olan rakamlar. Dediğim gibi yaz sezonumuz başlıyor temmuz itibari ile inşallah düzelir. 15-20 gün önce aşırı sıcaklık oldu tabi şimdi ilk etken avokado" dedi.

'MUĞLA’DAN HATAY’A'
Ağustosta çıkacak olan Clifton Avokadolar sıcaktan dolayı yüzde 20-30 dökülmeler yaşadı ama avokadonun bu yılından memnunuz. İyi tutuş var, erkenci dediğimiz eylülde ağustosta çıkan Clifton Avokadoda bir kaybımız var. Bu fiyatlara biraz yansıyacaktır ama iyi bir ekibimiz var. Muğla’dan başlıyor Hatay’a kadar kıyı şeridi olmak üzere ilerisi için umut verici. Çünkü bizler daha önceki yaptığımız açıklamalarda da yurtdışına yaptığımız ihracata yetişemiyoruz. Çünkü tır olarak ürünleri biz hep eksik gönderdik veya gönderemedik, çünkü buradan araba çıktığı zaman tırın tamamen dolması icap ediyor. Avokadonun yanına farklı ürünler koyarak bir şekilde gönderdik. İnşallah bu dönemden itibaren bir şekilde ihracat yaparız. Zaten Ağustos hasat için erken oluyor. Aşırı sıcak olduğu için iri meyveler dökülme yapıyor. Zaten ağaç belli bir yaşa geldikten sonra 6-7 yaşında 300-500 tane ağacın bulunduğu yere göre meyve veriyor. Ama bizim kaybımızdan ziyade artışımız olacak.

'60-70 MİLYON BEKLENTİMİZ VAR'
Geçen yıl üç yaşındaki ağaç bir yıl daha gelişerek beş yaşına, altı yaşına geliyor, bunlarda ağacın gelişme dönemi oluyor. Ağacın meyvesinin her geçen yıl arttığı dönemler oluyor. Geçen yıl 50 milyon civarında beklentimiz vardı, bu sene 60-70 milyon civarında yakalarız diye umuyorum" dedi.