Antalya'da Domates Tarlada 70 Kuruş, Tezgahta 5 Lira

Antalya'da Domates Tarlada 70 Kuruş, Tezgahta 5 Lira
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Devrim Kök, Antalya'da tarlada 70 kuruşa satılan domatesin tezgahta 5 liraya satıldığını söyledi.
CHP  Antalya Milletvekili Devrim Kök, yılda yaklaşık 12 milyon yabancı ve yerli turistin beslenmesini sağlayan  Antalya çiftçisi için 2016'nın kriz yılı olarak geçtiğini söyledi. Kök, "Örtüaltı tarım alanlarının yüzde 38,24'ünü barındıran,  Türkiye'deki cam sera alanının yüzde 82,77'si ve plastik sera alanının ise yüzde 52'sine sahip olan  Antalya'da, özellikle  Rusya ile yaşadığımız krizden sonra,  Rusya'nın Türk mallarına ambargo koyması Antalyalı çiftçiyi üreticiyi perişan etmiştir. Daha şubat ayında olmamıza rağmen iç ve dış piyasalarda yaşanan sıkıntılar 2016 yılının Antalyalı üretici açısından ne kadar zor geçeceğinin göstergesidir" dedi. Antalya'nın yıllık yaklaşık 2.6 milyon tonluk üretimiyle  Türkiye'nin bir numaralı domates üreticisi konumunda olduğunu hatırlatan Kök şöyle devam etti: "Aksu,  Serik,  Kumluca,  Elmalı, Kaş,  Kepez,  Alanya,  Gazipaşa olmak üzere  Antalya'nın 19 ilçesinin tamamında üretilen domatesin fiyatının yaşanan krizler nedeniyle düşmesi sonucu, üreticiler ürettikleri domatesleri maliyetlerinin altında satmak zorunda kalmakta. Sadece fide fiyatının 650-750 kuruş arasında maliyeti varken, üreticiler ürettiği birinci kalite domatesi 900 kuruş ile 1 TL arasında satmak zorunda kaldılar. Şu anda 500 kuruş civarına düşmüş durumda. Bu maliyetlere gübre, işçilik ve diğer maliyetlerde eklendiğinde domates üreticisi maliyetinin ancak yarısına ürününü satabilmektedir. Hükümetin 'gübrede KDV'yi sıfırladık' demesine rağmen fiyatı 60 TL olan gübre 55 TL'ye satılmakta. Böyle giderse bir çok domates üreticisi kapısına kilit vuracak. Domates üreticisi ürününü satamadığı için, son zamanlarda Urfa bölgesinden gelen tüccarlar, üreticinin 1-1.5 liraya mal ettiği ürününe yarı fiyat vermekte, üretici de çaresiz. Zararına da olsa ürettiği domatesi satmak zorunda kalmaktadır. Üreticinin, çiftçinin maliyetinin yarı fiyatına sattığı domatesin tezgahtaki fiyatı ise 4-5 TL arasındadır."

"ÇİFTÇİLER ZARAR EDERKEN RANT ELDE EDENLER VAR"
Çiftçinin zarar ettiğini savunan CHP Milletvekili Devrim Kök, "Bir tarafından çiftçi zarar ederken, diğer taraftan birileri yaşanan krizi bahane edip üreticilere maliyetinin altında fiyat vererek neredeyse dört beş kat kar elde etmektedir. Çiftçi zarar ederken aracılar çiftçilerin üzerinden büyük rant elde etmektedir. 12 kilogram gelen 1 sandık domates için verdikleri fiyat 2 TL'dir. Çiftçinin ürettiği 100 sandık domates, yani bin 200 kilogram domates ancak 200 TL ediyor. Bu durumu protesto eden çiftçiler ürettiği domatesleri yarı fiyatına, zararına satmak yerine ineklere yedirmek zorunda kalmışlardır. İlerleyen günlerde bu krizin artarak devam edeceği görülmektedir. Domates üreticileri bir taraftan 2B borçları, banka kredileri, biriken elektrik su faturalarını ödeyebilmek için tarlalarını yok pahasına satıyorlar. Borçlarını topraklarını satarak ödemeye başladılar" diye konuştu.