Alanya'da yıllık muz üretimi 80 bin ton

Alanya'da yıllık muz üretimi 80 bin ton
Ülkemizdeki muz tüketiminin yüzde 79’unun yerli üretimden karşılandığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından açıklandı. 2002 yılında 95 bin ton olan üretim 6 kat artarak 550 bin tona ulaştı. Alanya’nın bu üretimde ki payı 13 bin 100 dekarda 80 bin ton olarak kayıtlara geçti.

Türkiye, muz üretiminin Tarım ve Orman Bakanlığı’na Bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) çalışmalarının etkisi ile son yıllarda hızla arttığını kaydeden Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, ihtiyacımız olan miktarın büyük çoğunluğunun yerli üretimden karşılanmaya başlandığını söyledi. Muz üretiminin 2002 yılında 95 bin ton iken, 2010 yılında bu rakamın 210 bin 178 tona çıktığını belirten Pakdemirli, 2019 yılında ise 2002 yılına göre yaklaşık 6 katlık artış ile muz üretiminin yaklaşık 550 bin tona ulaştığını vurguladı. Alanya’da artan üretime potansiyeline 80 bin ton ile katkı verdi.

YILLIK ÜRETİM 80 BİN TON
Alanya Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, “Bakanımız güzel bir haber vermiş. Alanya’da 2002’de 8200 ton üretimimiz varken şu anda 80 bin ton yıllık üretime ulaşmış durumdayız. Örtü altı üretimimiz her geçen gün artmakta. Şuan için 13 bin 10 dekarda muz üretimi yapıyoruz” dedi.

ÜRETİME DEVAM MESAJI VERDİ
Muz üretimin artması sonucu fiyatlarda düşüş olup olmayacağı sorusuna ise Rüzgar, “Üretimimiz artarsa ithalat tamamen biter, bu kez biz ihracata başlarız. Üreticinin fiyat konusunda hiç kaybı olmaz” diye konuşarak üretime devam mesajı verdi.

'BOŞ ARAZİ KALMAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
Kovid-19 sebebiyle tarıma yönelme de artış olduğunu da ifade eden Rüzgar, vatandaşın gıda yönünden hiçbir sıkıntı çekmemesi için ciddi önlemler alındığını ifade ettiği açıklamasında, “Daha fazla üretim yapmak için, boş arazi kalmaması için çalışıyoruz” diye konuştu.

'TARIMA YÖNELİNDİ'
'Muz üretiminin kapasitesi şu an özellikle sübvansiyon kredilerinin artarak devam etmesi ile üretim alanları genişledi' diyen Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ise, “Ülke ihtiyacının yüzde seksenini karşılar hale geldik. Pandemi dolayısıyla birçok esnaf ve turizmci de tarıma yöneldi. İthalatın azalıp üretimin artmasında, hükümetin özellikle ithal muz konusunda başarıyla uyguladığı vergi politikasının payı çok büyük” dedi. Ülkemiz muz konusunda geçmişte net ithalatçı konumdayken, son yıllarda yerli üretimin artması ile birlikte ithalatta azalma yaşandı. 2017 yılında muz ithalatı 208 bin ton, 2018 yılında 155 bin ton, 2019 yılında ise 122 bin ton olarak gerçekleşti. İthalatta ki azalış ilave verginin yanı sıra üretimin artması ile sağlanmış durumda.