ALKÜ Kampüsü davalar nedeniyle işgal altında! Öğrencilerin barınma sorunu büyüyor

ALKÜ Kampüsü davalar nedeniyle işgal altında! Öğrencilerin barınma sorunu büyüyor
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), devam eden dava süreçleri nedeniyle kampüs arazisinin işgal altında kalması sonucu öğrencilerin barınma sorunuyla karşı karşıya. Dava 15 yıldır sonuçlanmazken, üniversite arazisinin bir kısmı kullanılamıyor.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Cikcilli Kampüsü ve Kestel merkez kampüs alanlarında yaşanan dava süreçleri, üniversite arazisinin işgal altında kalmasına neden oluyor. Her iki kampüsde de süregelen davalar yıllardır sonuçlanmazken, bu durum öğrencilerin barınma sorununu derinleştiriyor.

Davaların Uzun Süreci Engelliyor

Cikcilli Kampüs sahasında kiralanacak olan 875 dönümlük arazi, orman işgali nedeniyle kesin devri yıllarca gecikmeli yapılmasıyla gündeme gelmişti. Benzer bir sorun Kestel merkez kampüs alanında da yaşanıyor. Tapusuz olan araziyi kullanan vatandaşlar ile hazine arasında 15 yılı aşkın süredir devam eden tahliye davası sürmekte. İçerisinde 2 ev, muz ve avokado bahçesine dönüştürülen tapusuz alan, imar düzenlemesi sırasında hazineye kaydedildi ancak davalık olması sebebiyle hala kullanılamıyor.

Barınma Sorunu Derinleşiyor

Üniversite yerleşkesinin içinde bulunan 10 dönüm ve yerleşke dışında yolda kalan 9 dönüm işgal altındaki arazi, kamu menfaatini gözeterek davanın sonuçlanması durumunda ALKÜ, yeni sanayi sitesi ve bölge ulaşımı için rahatlama sağlayacak. Üniversite, 10 dönüm alanı Kredi Yurtlar Kurumu'na yurt yapılması amacıyla devretmişti. Ancak yıllardır devam eden dava nedeniyle bu proje hayata geçirilemedi. Süregelen dava, öğrencilerin barınma sorununu gün geçtikçe derinleştiriyor.

Dava Süreci ve Üniversitenin Gelişimi

Alanya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, yerel mahkemenin işgalci olarak kabul ettiği taraf Yargıtay tarafından önceki yıllarda bozuldu. Bu işgal davası, diğer hazine ve orman işgali davalarındaki gibi ağır ilerlemesi nedeniyle üniversitenin gelişimini engelliyor.

Gelecek Perspektifleri

Dava sonuçlanırsa, kampüs alanı genişleyecek ve elde edilecek yeni arazi, öğrenci yurtları, eğitim binaları ve spor alanları gibi ihtiyaçlara yönelik projelerin hayata geçirilmesi için kullanılacak. ALKÜ'nün kampüs ve KYK yurdu bulunan alanı şu an 214 dönüm olarak hizmet verirken, işgal davasının sonuçlanıp hazineden üniversiteye devrin tamamlanması durumunda 223 dönüm daha alana kavuşulacak ve bu alan güncel ihtiyaçlara uygun olarak değerlendirilecek.