Anadolu efsanesi pars! Bu kez sislerin arasından çıktı

Anadolu efsanesi pars! Bu kez sislerin arasından çıktı
Türkiye'de neredeyse yok olduğu düşünülen Anadolu parsı, sisli havada görüntülendi.

Türkiye'nin doğal güzelliklerine sahip çıkmak için var gücüyle çalışan DKMP Genel Müdürlüğü, Anadolu parsının varlığına dair ilk kez 25 Ağustos 2019'da Batı Akdeniz'de gözlemlenen bir görüntüyü kamuoyuyla paylaştı. Bu sıradışı olay, "Anadolu'nun gizemli efsanesi bu kez sislerin içinden geldi" notuyla sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

DOĞANIN HAZİNESİ KORUMA ALTINDA

DKMP Genel Müdürlüğü, Anadolu parsının neslinin tükendiği düşünülen bir dönemde bu türü yeniden doğada gözlemleyerek büyük bir başarı elde etti. Genel Müdürlük, bu eşsiz yaratığın korunması ve neslinin devamının sağlanması amacıyla çeşitli alanlarda hummalı bir çalışma başlattı.

İŞARETLERİ TAKİP EDİYOR VE ONU KORUYORUZ

Genel Müdürlük tarafından yapılan açıklamada, Anadolu parsının korunması amacıyla "Göçmen Türler Sözleşmesi Orta Asya Memeliler Girişimi" uzmanlarının hazırladığı eylem planının Türkiye'ye uyarlandığı ve "Anadolu Parsının Eylem Planı" kapsamında verilerin toplanmaya başlandığı belirtildi. Farklı üniversitelerden uzmanların yer aldığı TÜBİTAK projesiyle geniş alanlara fotokapanlar yerleştirilerek elde edilen veriler, koruma ve yönetim planları için kritik altlık bilgiler olarak kullanılacak.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BÖLGESİNDE TOPLAM 5 BİREYE AİT PARS GÖRÜNTÜLERİ

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, saha çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Şu ana kadar Türkiye genelinde toplamda 5 bireye ait Anadolu parsı görüntüleri elde edildi. Batı Akdeniz'de 2 bireye ait toplam 62 görüntü, Doğu Karadeniz'de 1 bireye ait 70 görüntü, Doğu Anadolu'da 1 bireye ait 1 görüntü ve Güneydoğu Anadolu'da ise 1 bireye ait 1 görüntü kayıtlara geçti. Bu nadir türün korunması, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin ve doğal güzelliklerinin önemli bir parçası olarak görülmekte ve titizlikle sürdürülmektedir.