Elon Musk'ın SpaceX'i, Apple'ın Acil SOS uyduları için fırlatma görevine hazırlanıyor

Elon Musk'ın SpaceX'i, Apple'ın Acil SOS uyduları için fırlatma görevine hazırlanıyor
Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX, Apple'ın iPhone 14 ve iPhone 15 serilerinde kullanılan Uydu Üzerinden Acil Durum SOS özelliği için uydu fırlatmaya hazırlanıyor. Detaylar haberimizde...

Elon Musk'ın SpaceX'i, Apple'ın iPhone 14 serisiyle birlikte kullanıma sunulan Uydu Üzerinden Acil Durum SOS özelliği için iletişim sağlamak üzere uydular fırlatacak. Bu gelişme, şirketin federal dosyasına göre, Apple'ın ortağı Globalstar'ın SpaceX ile bir anlaşma imzalamasının ardından geldi.

Nola'nın haberine göre Globalstar, imzalanan anlaşma kapsamında 2025 yılında tüm uydular fırlatılana kadar "fırlatma ile ilgili ödemeler için periyodik olarak" toplam 64 milyon dolar ödeyecek.

Bilmeyenler için Apple, Uydu Üzerinden Acil SOS özelliğini iPhone 14 serisi ile başlattı ve aynı özelliği bu ay piyasaya sürülecek iPhone 15 modelleriyle de sunması bekleniyor. Bu özellik, belirli bölgelerde acil bir durumla karşılaşan ve hücresel servisi olmayan kullanıcıların iPhone'larını kullanarak acil servislerle iletişime geçmelerine olanak tanıyor.

SpaceX ise milyarder Elon Musk tarafından kurulan bir uzay aracı üretim ve fırlatma şirketi.

Ayrıca Nola'nın haberine göre Globalstar bu uyduları Şubat 2022'de 'Macdonald Dettwiler and Associates Corp.' adlı Kanadalı bir şirketten 327 milyon dolara satın aldı. iPhone üreticisi bu satın alma işlemini finanse etmek için Globalstar'a 252 milyon dolar borç verdi. Bu, Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in Globalstar'a yardım ettiği ilk örnek değil; geçmişte Apple'ın ortağının Florida'daki Cape Canaveral için uydu fırlatmasına yardımcı olmuştu.

Artan uydu sayısının Uydu Üzerinden Acil SOS özelliğinin erişimini ABD, Kanada, İngiltere, İrlanda, Almanya ve Fransa ile sınırlı bölgelerin ötesine taşıyıp taşımayacağı ya da bunun hizmetin sorunsuz çalışmasını sağlamak için rutin bir uygulama olup olmadığı henüz belli değil.

İlgili haberlerde Apple, iPhone 15 serisinin lansman tarihinin 12 Eylül olacağını açıkladı. Teknoloji devinin etkinlikte iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max/Ultra'yı tanıtması bekleniyor. Etkinlikte ayrıca yeni Apple Watch Series 9 ve ikinci nesil Apple Watch Ultra da yer alacak.