ASELSAN, Tufan Elektromanyetik Top Sistemi ile Ses Hızını 9 Kat Aşarak Rekor Kırdı

ASELSAN, Tufan Elektromanyetik Top Sistemi ile Ses Hızını 9 Kat Aşarak Rekor Kırdı
ASELSAN, mühimmatı, ses hızının 6 katı hızla hedefe fırlattığı açıklanan ASELSAN'ın Tufan Elektromanyetik Top Sistemi, son testlerde bunu 9 katı hıza çıkararak hız rekoru kırdı.

Elektromanyetik fırlatma konusunda 2014"ten bu yana çalışmalar yürüten ASELSAN, geçen yıl Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı"nda (IDEF), Tufan Elektromanyetik Top Sistemi"ni tanıttı. ASELSAN"ın Tufan Elektromanyetik Top Sistemi, son testlerde bunu 9 katı hıza çıkararak hız rekoru kırdı.

SES HIZINI 9 KAT AŞTI

Saniyedeki hızı 2 bin-2 bin 500 metre, yani ses hızının 6 katından fazla olduğu belirtilen sistemle geçen sürede atış testleri gerçekleştirildi. Tufan"ın ön prototipiyle Konya- Karapınar"da gerçekleştirilen atışlı testlerde mühimmat, ses hızının 9 katı hızla hedefe gönderildi. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir"in de katıldığı testlerde, saniyede 3 bin metre namlu çıkış¸ hızı sağlanarak rekor kırıldı. Bu değer, barut kullanan klasik silahların mermiyi atma hızının yaklaşık 3 katına karşılık geliyor.

HAVADA VE KARADA ETKİLİ

Elektromanyetik fırlatma sistemleri, geleceğin hava savunma silahı olarak gösteriliyor. Bu teknoloji kullanılarak geliştirilen ve "railgun" adı verilen silahların çok uzun mesafelerde etkili olması, savunma alanında önemli bir kuvvet çarpanı olarak yer alması öngörülüyor.

NAMLUDAN YÜKSEK HIZDA ÇIKIYOR

Mühimmatın namludan yüksek hızla çıkması, klasik silahlara nazaran çok daha uzun menzillere atış¸ yapılabilmesi anlamına geliyor. Türkiye"de geliştirilecek akıllı mühimmatlar ile birlikte "railgun" sistemleri hem uzun menzilli kara topçu silahı hem de çok etkili bir hava savunma silahı olarak kullanılabilecek.

Elektromanyetik fırlatma sistemleri sayesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal patlayıcı kullanılan konvansiyonel silahlara göre çok daha etkili silah sistemlerine sahip olması sağlanacak.

HEDEF YÜKSEK ENERJİYLE FIRLATMA

Elektromanyetik fırlatma sistemlerinin geliştirme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla ASELSAN bünyesinde bir Geliştirme Laboratuvarı kuruldu. Bu laboratuvarda sistemin temel bileşenleri üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmaları sürdürülüyor.

AMAÇ DÜNYA MARKASI OLMAK

ASELSAN, ilerleyen dönemde bu teknolojinin tüm alt bileşenlerini geliştirmeyi sürdürerek daha ağır mühimmatların daha yüksek enerjilerle fırlatılmasını hedefliyor. Bu konuda ABD başta olmak üzere Almanya, Fransa, Çin, Rusya, Güney Kore gibi ülkelerde de çalışmalar yürütülüyor. ASELSAN, bu alanda geliştireceği ürünlerle dünyanın önde gelen üreticilerinden birisi haline gelmeye çalışıyor.