Belçika düşüşü sona erdi

Belçika düşüşü sona erdi
Belçika’daki düşüş sona erdi...

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Topçu, “2014 yılındaki Türkiye’ye gelen 262 bin Belçikalı turist sayısı 2017’de 135 bine geriledi. Brüksel fuarında edindiğim izlenim ve rakamsal veriler yükselişin yeniden başlayacağı yönünde” dedi.

ELMAS ticareti ve çikolatalarıyla ünlü Belçika’da 1-4 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Brüksel Turizm Fuarı’nda Alanya tanıtımı yapıldı. Fuarda Alanya’yı Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Topçu temsil etti. Fuar alanından bildiren Topçu, yaptığı görüşmeler neticesinde izlenimlerini şöyle aktardı:
“TURİST KAYBI YÜZDE 50”
60’ıncısı düzenlenen ve 35 ülkenin katıldığı Tayland Yılı olarak ilan edilen Belçika’nın en prestijli fuarında 150 metrekare alanda kurulu ve 15 katılımcının bulunduğu Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı standında yer aldık. Destinasyon olarak Bodrum ve Alanya’nın yanı sıra katılımcılar otel ve yat firmalarıydı. Fuarda Corendon tur operatörü bir Türkiye markası olarak yer aldı. Ayrıca pazarın ana aktörleri Tui, Neckermann, Sunjets gibi firmalar da  fuarda yerlerini almış durumda.
Son yılların verilerine baktığımızda hızlı bir düşüş gösteren pazardan 2014’de 262 bin, 2015’de 235 bin, 2016’da 143 bin ve 2017’de 135 bin turist ağırlamışız.


“TÜRKİYE STANDARTLARI BAŞKA ÜLKELERDE YOK”
Geçtiğimiz seneyi bir önceki yıla oranla yüzde 7 kayıpla kapatan pazarda bu sene hatırı sayılır bir geri dönüş beklememizi sağlayan göstergeler var. Özellikle son yıllardaki düşüşe sebep olan tereddütler büyük ölçüde kalkmış durumda. Aynı zamanda son yıllarda tatillerini diğer ülkelerde değerlendirilen misafirler ülkemizdeki standartları ve fiyatı bulamadıklarını açık yüreklilikle ikili görüşmelerimizde ifade ettiler.
“POLİTİK VE GÜVENLİK KAYGILARI GERİDE KALDI”
Bölgemizde ve dünyada gelişen farklı olayların buradakilerin dikkatini başka yöne çektiği özellikle bize sorulan soruların geçen seneden çok farklı olmasından anlaşılıyor. Politik ve güvenlik sorularının aksine bu sene oteller ve destinasyon sorularına cevap vermek bizim açımızdan da olumlu izlenimlerdi.


“2017’YE GÖRE ARTIŞ YÜZDE 20 OLUR”
Görüşlerini aldığımız tur operatörleri geçen senenin aynı günü ile karşılaştırdığımızda bu seneki satışların birkaç kat daha fazla olduğunu, 2018 yazında da düşme trendinin bitip bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 20 artışın rahatlıkla sağlanacağını dile getirdiler. Koltuk sorunu yaşanmaması ve bugünkü şartlar altında bu oranın da aşılabileceğini temkinli bir iyimserlik içinde dile getiriyorlar. Bunun sebebi de Belçika’nın yapısından kaynaklandığını belirtiyorlar.
“BELÇİKALILAR UMUT VERDİ”
100 binin üzerinde ziyaretçinin beklendiği fuarda Alanya standımızı Büyükelçimiz Zeki Levent Gümrükçü, Ataşemiz Murat Alıcıgüzel ve Konsolosumuz Dilşad Kırbaşlıkaraoğlu ziyaret etti ve kendilerine Alanya’dan getirdiğimiz hediyeleri taktim ettik. ALTAV olarak çalışmalarımızdan memnuniyetlerini dile getirdiler. Alanya promosyonlarını sunduğumuz standımızı ziyaret edenlere Alanya ile ilgili bilgiler verdik. Alanya ve ülke olarak aldığımız turist payını yükseltmeye çalıştığımız Belçika, 2018 için umut verdi.