Bağ-Kur Sigortalılarına Erken Emeklilik İmkanı: Prim Gün Sayısı 7200'e İndiriliyor!

Bağ-Kur Sigortalılarına Erken Emeklilik İmkanı: Prim Gün Sayısı 7200'e İndiriliyor!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle, 1992-2008 arası SGK girişi olan Bağ-Kur'lu vatandaşlar için emeklilikte prim gün sayısı 7200'e düşürülüyor.

Bağ-Kur sigortalıları için sevindirici bir haber geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeler kapsamında, SGK girişi 1992 ile 2008 arasında olan ve prim günü eksikliği bulunan Bağ-Kur'lu vatandaşlar için emeklilik yolu açılıyor. Bu düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği sözlerin bir yansıması olarak, prim gün sayısını 7200'e indirerek erken emekliliği mümkün kılıyor.

SGK girişi 1992-2008 arasında olan ve prim eksikliği bulunan vatandaşlar için erken emeklilik fırsatı doğuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemelerle birlikte tam 5 yıl erken emeklilik mümkün hale geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl verdiği söz doğrultusunda, prim indirimi için çalışmalar başladı. Yeni düzenlemeler sayesinde milyonlarca kişiye erken emeklilik kapısı açılacak. Özellikle prim eksikliği olanlar için yapılan bu düzenlemeyle, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısında esneklik sağlanıyor.

EYT yasası sürecinde mağdur olan milyonlarca vatandaş için bu düzenleme oldukça önemli. Bağ-kur sigortalıları için aranan prim gün sayısının 9000 gün olması, uzun süredir eleştiriliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği söz üzerine, 1.6 milyon bağ-kur sigortalısını kapsayacak şekilde prim indirimi düzenlemesi hazırlanıyor.

İşte detaylar:

  • Bağ-kur sigortalılarının prim gün sayısı SSK ile eşitlenecek ve 7200 güne indirilecek.
  • Düzenlemeden yararlanabilecek kişiler arasında, bakkal, kuaför, tamirci, kasap gibi küçük esnaf grupları bulunuyor. Bunlar arasında en az 10 çalışanı olan işletmeler öne çıkıyor.

Bu düzenlemeden yaklaşık 1.6 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Özellikle 8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olan bağ-kur sigortalılarının emeklilik başvurularının daha kolay bir şekilde yapılabilmesi hedefleniyor.

Heyecanla beklenen prim indirimi düzenlemesinin mayıs ayı ortalarında TBMM’den geçmesi ve yürürlüğe girmesi bekleniyor. Böylece, prim eksikliği bulunan vatandaşlar, emeklilik dilekçelerini verebilecekler.