AKUT'tan gerçeği aratmayacak tatbikat

AKUT'tan gerçeği aratmayacak tatbikat
AKUT Arama Kurtarma Derneği, Nisan 2018'de Bulgaristan'da INSARAG (Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu) Birleşmiş Milletler Yeniden Sınıflandırma sınavına girecek. Eğitimlere ve tatbikatlara aralıksız devam eden AKUT ekipleri, sınav hazırlığı için gerçeği aratmayacak bir tatbikat gerçekleştirdi.

AKUT, 2011 yılında Birleşmiş Milletler'e bağlı INSARAG tarafından akredite edilmiş, uluslararası standartlarda arama kurtarma yaptığını, zorlu sınavları başarıyla geçerek ortaya koyabilmiş ilk Türk arama kurtarma takımı oldu. 19-24 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek yeniden sınıflandırma sınavı için hazırlıklarına devam eden AKUT ekipleri, 18-19 Kasım'da Kocaeli Arslanbey Meslek Yüksekokulu'nda bir tatbikat gerçekleştirdi.

Senaryo uyarınca hayali olarak belirlenen Delgaria ülkesinin Kantona kentinde 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldiği varsayıldı. Depremin ardından Delgaria hükümetinden yapılan uluslararası yardım çağrısı üzerine AKUT, bölgedeki arama – kurtarma faaliyetlerine destek vermek üzere Delgaria'ya 54 kişilik ekip gönderdi.

Senaryo gereği gerçekleşen tatbikata AKUT'un İstanbul, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Kuşadası ve Ankara ekiplerinden gönüllüler katıldı. Ana kamp kurulumu ardından ekipler kendilerine ayrılmış enkaz alanında 48 saat süren tatbikat boyunca aralıksız çalıştı. Kazazedelerin yer tespiti ve kentsel arama kurtarma (enkaz) çalışmalarının da gerçekleştirildiği tatbikatta, enkaz altındaki kazazedeler kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi.

Ülkemizin ilk sivil arama-kurtarma yapılanması olan AKUT, tamamı gönüllülerden oluşan kadrosu ile dünya afetleriyle mücadele ederken, ülkemizi de tüm dünyada başarıyla temsil etmekte, bayrağımızı gururla taşımaktadır.