Alanya'da Caretta Carettalar yumurtaları sahile bırakmaya başladı

Alanya'da Caretta Carettalar yumurtaları sahile bırakmaya başladı
Alanya'da nesli tükenme tehlikesinden dolayı koruma altında olan caretta caretta kaplumbağaları sit alanında yumurtalarını sahile bırakmaya başladı. Yumurtalarını 16 Mayıs itibariyle bırakmaya başlayan kaplumbağaların bazılarının yuvasının balıkçılar tarafından yakıldığı iddia edildi.

Haber: MEHMET AL
Alanya'nın Yeşilöz sahilinde kuluçka dönemine giren caretta carettalar yumurtalarını sahile bırakmaya başladı. Bölgede oturan gönüllü doğa sever Güldane Şahin de yumurtalarını bırakan carettaların yuvalarını kargılarla kapatarak koruma altına alıyor. İddiaya göre koruma altına alınan yuvaların bazılarınınsa balıkçılar tarafından yakıldığı söylendi. 16 Mayıs itibariyle yumurtalarını bırakmaya başlayan caretta carettaların yuvaları için hayvan severler büyük özen gösteriyor. 

“DAHA FAZLA YUMURTA OLACAK”
Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan, caretta carettaların bu sene daha fazla yumurta bırakacağını söylerken, “Nasıl biz doğaya zarar veriyorsak hayvanlar da bizi eve kapatarak intikamını alıyor bu kadar basit. Doğa dinlendi. Çünkü sahillerimiz gerçekten boş. Bunun akabinde turizmciler belki bana kızacak, onların da işleri açılsın inşallah ama duyarlı olmak zorundayız. İyi gidiyor. Geçen seneye oranla daha fazla yumurtlama olacağını düşünüyorum” dedi. 

“YUMURTALARINI BIRAKIRKEN ÇEKMEYİN
Yumurtlama sırasında çekmeye çalışan insanların dikkat etmesi gerektiğini ve çekmemelerini isteyen Kayhan, “Gece olunca flaşlarını yakarak yumurtlama zamanında çekmek için uğraşmasınlar. Yumurtlamaya geldiği zamanı çekmesinler. Zira yumurtlama yapmadan geri dönüyorlar. Gündüzleri de çok dikkat etsinler. Yaklaşmadan ancak yumurtalarını bıraktıktan sonra uzaktan çekerek hayvanı ürkütmeden yumurtalarını bırakmasını sağlayana kadar hiçbir şekilde müdahalede bulunmayalım. Zira bunlar hassas hayvanlar. Korkar, ürker, yumurtalarını bırakmadan geri dönerler. Yumurtlama sürecinde 2-3 kez aynı kendi yumurtadan çıktıkları sahili tercih ederler. Biz nasıl İstanbullu, Ankaralıyız diyorsak onlar da kendi çıktıkları yeri seçiyorlar. O yüzden 2-3 kez tekrar tekrar denerler daha sonra maalesef yumurtalarını denize bırakarak uzaklaşırlar. O yüzden halkımızdan duyarlı olmalarını rica ediyorum. Gördüklerinde de lütfen yetkililere haber versinler” dedi. 

“KAFES YARDIMI VE GÜVENLİK ÖNLEMİ İSTİYORUM”
Yaklaşık 14 yıldır yuvaları gönüllü olarak koruyan hayvan sever Güldane Şahin, 3’üncü derece sit alanı olan ve kum zambaklarının da yetiştiği Yeşilöz Sahili’nde yumurtalarını bırakan caretta carettaların yuvalarını korumak için gece gündüz çalışıyor. Şahin, 16 Mayıs’tan itibaren caretta caretta yuvalarının başladığını anlatırken şöyle konuştu; “Yumurtalı yuvamız şu an 20’ye ulaştı. Ama biliyorsunuz günümüzde koronavirüs var. Bundan dolayı sokağa çıkma yasakları bitti. Sahilimize gerek Alanyalı gerekse başka şehirlerden çok kişiler geliyor. Gelen insanlardan ricamız, lütfen çöplerinizi, özellikle poşetlerinizi sahilde bırakıp gitmeyin. Elimizden geldiğince mavimizi, yeşilimizi koruyalım. Ayrıca benim Alanya Belediyesi’nden bir ricam var. Burası çok güzel, bakir bir sahil. Lütfen buraya biraz daha özellikle yumurtalı yuvalarımızı kafeslemede kafes yardımı istiyorum. Biraz da güvenlik açısından burayı kontrol etmelerini rica ediyorum” dedi.