Rusya İle İlişkiler Koptu Demek İstemiyorum

Rusya İle İlişkiler Koptu Demek İstemiyorum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Muhammed Ali’nin cenaze törenine katılmak için gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nden dönüşünde uçakta "havuz medyası" olarak bilinen iktidara yakın gazetecilerinin sorularını cevapladı.

 "Rusya ile ilişkilerde yeni bir gelişme söz konusu mu?" sorusuna Erdoğan şöyle yanıt verdi:

"Üzüldüğüm konulardan biri de Rusya’nın Suriye’deki görüntüsüdür. Sayın Putin ile bizim aramızdaki hukuk, ikili ilişkileri çok ileri bir noktaya taşıdı. Türkiye-Rusya ilişkileri bizim iktidarımızda en güçlü dönemini yaşadı. Ama bu denli güçlenmiş olan ikili ilişkiler, malum olaydan sonra neredeyse kopma noktasına geldi. Koptu demek istemiyorum, çünkü ben ikili ilişkilerin halen toparlanacağı ümidini taşıyorum. Güçlü ilişkilerin bugünkü duruma gelmesi üzücü. Temenni ederim ki ilişkilerimiz kısa zamanda toparlanır, yine o eski günlerimize çok daha güçlü şekilde döneriz."


Erdoğan'ın konuşmasından diğer bazı başlıklar ise şöyle:


Yeni Anayasa konusunda hâlihazırdaki durum nedir?


Sayın Başbakanla yaptığım görüşmelerdeki durumu kısaca aktarmam gerekirse; hükümet Anayasa konusundaki çalışmaları yoğunlaştırıp, muhalefet partileri ile birlikte bir netice almanın yolunu deneyecek. Netice alabilirlerse ne ala. Alamayacak olurlarsa AK Parti kendi çalışmasını parlamentoya taşıma gayreti içinde olacak.


Yeni seçilecek ABD başkanından beklentiniz nelerdir?


Yeni dönemle ilgili olarak Sayın Obama da durduğu yeri açıkladı. Zaten Hillary Clinton, onun eski mesai arkadaşı. Bizler ABD halkının tercihine saygı duyarız. İnanıyorum ki, kendileri ve ülkeleri için en isabetli tercihi yapacaklardır.


Suriye’deki durum çıkmazda. Bu durumun Obama’nın Orta Doğu politikasından kaynaklandığını söylemek mümkün mü?


Bunu sadece Sayın Obama’ya fatura etmek doğru olmaz. Fakat ben Obama’dan çok daha kararlı duruş bekledim, bekliyorum. Seçimlerin yaklaşması engel değil. Kararlı bir şekilde adım atabilir aslında. ABD dünyanın en güçlü ülkesi. Sizin NATO’da ortağınız Türkiye, şu anda Suriye’de sınır tehdidi ile karşı karşıya. O tehdidin içinde rol alanlar sizden güç alırlarsa, Türkiye olarak bu durum bizleri tabii ki ciddi manada üzer.


Erdoğan'ın ABD ziyaretinde, eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın da aralarında olduğu bir heyet eşlik etti.
Haber: Fatih Şahin