Emeklilere üzücü bir haber daha! Emeklilerin Çalışması Yasaklandı!

Emeklilere üzücü bir haber daha! Emeklilerin Çalışması Yasaklandı!
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası kapsamında 2,4 milyon kişi emekli olmuş ve bunlardan yaklaşık 1 milyonu sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek çalışmaya devam etmektedir..

Kamuda çalışmaya başlayan emeklilerin maaşları kesilmektedir. 30 Nisan 2008 tarihinden sonra sigortalı çalışmaya başlayanlar ise emekli olduktan sonra çalışamazlar.

Bu tarihten önce sigortalı olanlar SGDP ödeyerek işçi statüsünde çalışabilirler.

2008 sonrası sigortalı çalışmaya başlayanlar, prim günlerini tamamlamaları koşuluyla belirli yaşlarda emekli olabileceklerdir.

Örneğin, 4/a'lılar için 7200, 4/b ve 4/c’liler için 9000 prim günü gerekmektedir.

Prim gününü tamamlayanlar emeklilikte çalışma yasağına tabidirler ve emekli maaşı alırken çalışamazlar. Esnaf olarak çalışmaya devam edenler ise prim ödemeden faaliyetlerini sürdürebilirler.

2008 öncesi sigortalı olup birden fazla statüde çalışmış olanlar, son 7 yıl hangi statüde çalışmışlarsa o statüden emekli olabilmektedir. 30 Nisan 2008 sonrası sigortalı olanlar için bu kural uygulanmaz.

Bu kişiler, çalışma hayatları boyunca en fazla hangi statüde çalışmışlarsa o statüden emekli olacaklardır. Eşitlik durumunda son çalıştıkları statüden emekli olabilirler.