2.500 yıllık gizem çözüldü!

Araştırmacılar, 2.500 yıl önce meydana gelen bir uzay olayıyla ilgili gizemi gelişmiş yazılımlar yoluyla çözdüler. Yunan şair Sappho tarafından milattan önce altıncı yüzyıl ortalarında yazılan "Midnight Poem" (Gece Yarısı Şiiri) şiiri, Ülker Burcu (veya Süreyya, Yedi K

Araştırmacılar, 2.500 yıl önce meydana gelen bir uzay olayıyla ilgili gizemi gelişmiş yazılımlar yoluyla çözdüler.

Yunan şair Sappho tarafından milattan önce altıncı yüzyıl ortalarında yazılan "Midnight Poem" (Gece Yarısı Şiiri) şiiri, Ülker Burcu (veya Süreyya, Yedi Kız Kardeş...) olarak bilinen yıldız kümesinden bahsediyor. Bugüne kadar araştırmacıların zihnini zorlayan soru ise şiirde gece yarısı battığı söylenen Ülker'in tam olarak hangi senede gözden kaybolduğu.

University of Texas at Arlington'tan fizikçiler ve gök bilimcileri, sorunun cevabını bulmak üzere Starry Night adlı bir yazılımdan faydalandılar ve olayı bilgisayar ortamında tekrar oluşturdular. Böylece cevap, bilim adamlarının karşısına çıkıverdi: Ülker yıldız kümesi, milattan önce 570'te, 25 Ocak ile 31 Mart arasında batmıştı.

31 Mart, Ülker'in Lesbos Yunan adalarındaki Sappho'ya göründüğü son tarih oldu. Simülasyon, daha önceki tahminlerin söylediği kış-ilkbahar başları tarihlerini de doğrulamış oldu.

Zeynel A. Öztürk

Teknoloji Haberleri