Türkiye'ye tam kapsamlı Rus turist akışı ne zaman başlayacak?

Türkiye'ye tam kapsamlı Rus turist akışı ne zaman başlayacak?
Rusya Ulaştırma Maksim Sokolov, Türkiye'ye tam kapsamlı turist akışının ne zaman başlayacağını açıkladı.
 Haber. Fatih Şahin 
Rusya 24 televizyon kanalına konuşan Sokolov, Türkiye'ye tam kapsamlı Rus turist akışının 2017 yılında başlayacağını söyledi. Sokolov, "Galiba, Türkiye'ye tam kapsamlı Rus turist akışı gelecek sene başlayabileceğinden bahsedebiliriz." dedi.

Normalleşme sürecine girilmesinin ardından geçen günlerde charter seferleri ve turistlerin Türkiye ziyaretlerini görüşmek için Türk heyeti Moskova'ya gelmişti. Rusya tarafı bazı taleplerde bulunurken Türk heyeti, Rus heyeti incelemeler yapmak için Türkiye'ye davet etti. Önümüzdeki günlerde Rus heyetin Türkiye'ye gitmesi bekleniyor.

Kasım 2015'te Rus Su-24 savaş uçağı, Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türk jetleri tarafından düşürülmüştü. Bu gelişmelerin ardından Rusya, Türkiye'ye karşı ekonomik yaptırımlar uygulama kararı almıştı. Yaptırımlar çerçevesinde Türkiye'ye charter uçuşlar durdurulmuş, tatil tur satışları iptal edilmiş ve iki ülke arasındaki vize muafiyeti tek taraflı olarak kaldırılmıştı.

"Türk havalimanlarındaki güvenlik üst seviyede olmalı"

Ayrıca Sokolov, turistlerin güvenliği açısından Türk havalimanlarındaki güvenliğin üst düzeyde olması gerektiğine dikkat çekti. Sokolov, "En önemlisi havalimanlarındaki güvenliğin uluslararası standartlara uyduğundan emin olmalıyız." diye konuştu.

Rusya'nın havalimanlarındaki güvenliğe dikkat çekmesinin nedeni ise geçen sene Mısır'da düşen yolcu uçağı. 31 Ekim 2015'te Kogalymavia Havayolu'na ait Airbus A321 tipi yolcu uçağı Moskova saati ile 06.51’de St. Petersburg’a varmak üzere Mısır'daki Şarm-el-Şeyh Havalimanı’ndan havalanmıştı. Uçak ile bağlantı, havalandıktan 23 dakika sonra kesilmişti. Düşen uçakta 7 mürettebat dahil 224 yolcu hayatını kaybetti.

Rusya, uçağın bagajla yüklenen bomba ile patlatıldığını iddia etmişti. Bu olaydan sonra Rusya, Mısır'a tur satışları ve uçak seferlerini iptal ederek vatandaşlarını tahliye etmişti.