Turistler Dim Mağarası'nda ferahlıyor

Turistler Dim Mağarası'nda ferahlıyor
Alanya'da bulunan Dim Mağarası, içerisindeki sarkıt, dikit ve traverten oluşumlarıyla, yaz aylarında 18 derece sıcaklıkla turistler için popüler bir mekân haline gelmiştir.

Cebireis Dağı'nın batı yamacında, Alanya'ya 11 kilometre uzaklıkta ve 1691 metre yükseklikte yer alan Dim Mağarası, içerisinde sarkıt, dikit ve traverten gibi doğal oluşumları barındırıyor. Mağaranın sonunda ise 17 metre aşağıda 200 metrekarelik bir su yüzeyine sahip küçük bir göl yer alıyor. Toplam 360 metre uzunluğa sahip mağara, 4 galeriden oluşuyor. Deniz seviyesinden 232 metre yüksekte yer alan bu mağara, Türkiye'de ziyarete açılan ikinci büyük mağara unvanını taşıyor. Daha öncesinde tarih öncesi ve tarihi dönemlerde bazen barınak olarak kullanılmış olan mağara, sonradan turistik amaçlarla kullanılmaya başlandı.

Özellikle yaz aylarında tatilcilerin ilgisini çeken Dim Mağarası, Uluslararası Turizme Açık Mağaralar Birliği'ne üye olup, Türkiye'deki bu prestijli birliğe üye olan tek mağara olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıl 147 bin ziyaretçi ağırlayan mağarayı günlük ortalama 500 kişi ziyaret ediyor. Mağaranın içerisinde yer alan gezi yolları, doğa ve macera severlerin ilgisini çekerken, etrafındaki sosyal tesisler de ziyaretçilere Alanya'nın güzel manzarasının tadını çıkarma fırsatı sunuyor.

Dim Mağarası İşletme Müdürü ve Jeoloji Mühendisi Murat Ünal, mağaranın 1999 yılında ziyarete açıldığını ve doğal varlıklar arasında korunması gereken bir örnek olduğunu vurguluyor. Dünya genelinde mağara turizminin popüler hale geldiğini söyleyen Ünal, mağaranın doğaseverler ve macera tutkunları için cazip bir nokta olduğunu belirtiyor. Mağara içi sıcaklığının 18 derece olduğu yaz döneminde özellikle serinlemek isteyen ziyaretçiler için çekici bir seçenek haline geliyor.

Ünal, mağaranın etrafında toplu taşıma araçları ile daha fazla erişilebilirlik sağlanırsa ziyaretçi sayısının artabileceğine inanıyor. Şu anda ziyaretçilerin özellikle özel araçları veya seyahat acenteleri aracılığıyla mağarayı ziyaret ettiğini belirten Ünal, Dim Mağarası'nın ülkenin en güzel mağaralarından biri olarak kabul edildiğini ve turistlerin her mevsim bu güzellikleri görmek için geldiğini ifade ediyor.