Antalya'ya turizm müjdesi! Oteller kasım ayına kadar tam kapasite çekiyor

Antalya'ya turizm müjdesi! Oteller kasım ayına kadar tam kapasite çekiyor
Antalya gibi turizmin merkezi konumunda bulunan bölgelerde, temmuzda yüzde 70 olan otel doluluk oranları ağustosta yüzde 90'ı aşarak artış gösterdi.

Antalya'da temmuzda yüzde 70 olan otellerin doluluk oranları ağustosta yüzde 90'ı aştı. Rusya başta olmak üzere Almanya, İngiltere ve Polonya'dan yüksek talep alan Antalya'da, eylül ve ekim ayı rezervasyonlarının da güçlü gittiğini belirten sektör temsilcileri, sezonun kasım ortasına kayacağını vurguluyor.

FİYAT YÜZDE 20 DÜŞTÜ

Hatırlanacağı üzere bu yıl yaşanan deprem felaketi ve mevsimsel etkiler nedeniyle sezon haziran ortasına kaydı. Geç başlayan sezonun ardından turist sayısında önceki yıllara göre artış yaşansa da Rus ve Ukraynalıların özellikle Antalya'dan konut alımları otellere olan talebin bir miktar düşmesine yol açtı. Otel fiyatlarının geçen yıla göre dolar bazında yüzde 50 oranında artması da bu düşüşte başka bir etki olarak öne çıktı. Hal böyle olunca Antalya'da oteller haziran ve temmuz ayında beklediği doluluk oranlarını yakalayamadı. Alternatif pazarlama yöntemlerine başlayan oteller fiyatları yüzde 20 düşürürken, ağustos ayına da güçlü bir başlangıç yapmayı başardı.

110 BİN KONUT ALDILAR

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Antalya'da yabancıların 110 bin konut satın aldığını belirterek, "Bu konutları alan yabancılar eşine dostuna da kiralama yapmaya başladı. Hal böyle olunca otellerde bir miktar boşluk oldu" dedi. Bu evlerin de turizmin bir parçası olduğunu aktaran Kavaloğlu, "Ancak denetim de olması gerekli. Turizm Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı, üzerinde çalışıyor. Yılsonuna kadar yeni çalışmayı paylaşacak" diye konuştu. Otellerin ağustos ayı için fiyatları bir miktar çektiğini anlatan Kavaloğlu, şu anda dolulukların yüzde 90'ın üzerine çıktığını ifade etti. Kavaloğlu, "Eylül ve ekimde de bu doluluk oranlarının devam edeceğini düşünüyoruz. Sezon kasım ortasına kadar uzayacak" dedi.

TURİST SAYISI 9 MİLYONU AŞTI

ANTALYA Valiliği'nin verilerine göre, bu yıl hava yoluyla gelen turist sayısı 9 milyon 56 bin 921 oldu. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Antalya'da 2023 yılının turizm verileri, 2022 yılının 1 Ocak-10 Ağustos tarihlerine göre yüzde 21 artış kaydetti. Ağustos ayının ilk 10 günü baz alındığında ise 2022 yılına göre yüzde 11 artarak, 872 bin 833 olarak gerçekleşti. Antalya, bu rakamlar ile turizmde rekorlar yılı diye tabir edilen 2019'u da geride bıraktı.