Alanyalı Turizmcilerden bakanlığa çağrı! O vize için çalışma başlatılmasını istiyorlar

Alanyalı Turizmcilerden bakanlığa çağrı! O vize için çalışma başlatılmasını istiyorlar
Alanya'da turizmciler, dijital göçebelerin tercih ettiği ülkeler arasında yer alabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 'dijital göçebe vizesi' konusunda çalışma başlatma çağrısı yaptı.

Alanya'da turizmciler, seyahat ederek uzaktan çalışan dijital göçebelerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında yer almak için gerekli adımların atılmasını istiyor. Dijital göçebeler, bir yandan dünyayı geziyor bir yandan da kafeler, restoranlar, kütüphaneler, ortak çalışma alanlarında işlerini yapabiliyor. Dijital göçebeler, taşınabilir bilgi iletişim teknolojilerinden ve internet erişiminden etkin bir şekilde yararlanarak, gelişmiş teknolojiler ve uzaktan çalışma imkanları sayesinde elde ettikleri özgürlüğü dünyayı keşfetmek için kullanıyor. Alanya’nın yüksek yatak arzı, Herşey Dahil ve 3 ay doluluk potansiyeline hapsolduğunu belirten ALTAV ve ALÇED kurucu üyesi turizmci Metin Erdem, dijital göçebelerin Alanya için bir fırsat olduğunu söyledi.

‘TURİZM BAKANLIĞI ‘DİJİTAL GÖÇEBE’ VİZESİ KONUSUNDA ÇALIŞMA BAŞLATMALI’
Dijital göçebe vizesi konusunda çalışma başlatması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrıda bulunan Erdem, “Mevcut vize yasası ile turizmi alternatif pazarlara açamayız. Alanya yüksek yatak arzı, Herşey Dahil ve 3 ay doluluk potansiyeline hapsoldu. Yılda 150 gün vize ve 90 gün konaklama izni ile doluluk oranlarını artıramadığımız gibi turizmi 12 aya yayamayız. Bir de bu hakkı tekrar kullanabilmek için 90 gün kendi ülkesinde beklemesi gerektiğinde turizm ; devamlı gelen, kışın gelen turistler için sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Otellerin yıllık doluluk oranlarının düşmesine neden oluyor. Uzaktan çalışan ( finans gibi hizmet sektörleri) ve sürekli konaklayanlar için dünyada yeni bir konsept oluşturan ‘dijital göçebeler’ Alanya için bir fırsattır. 12 ay (6 ay da iyi olur) konaklama vizesi verilmesi sadece otellerin değil emlak sektörünü de force eder. Tabi ki bu gelişme yerli halk için dezavantaj oluşturur ve kiralar daha da yükselir. Bir tercih yapmak zorundayız. Akdeniz çanağında rakiplerimiz İspanya ile Yunanistan ‘dijital göçebe’ vizesi (12 ay) vermeye başladı. Yeni bir Covid salgınına karşı dijital göçebe vizesi harika bir önlem olur” dedi.