Alanya'daki bir otelden tatil ve Türkçe öğrenme deneyimi

Alanya'daki bir otelden tatil ve Türkçe öğrenme deneyimi
Antalya'nın Alanya ilçesinde faaliyet gösteren bir 5 yıldızlı otel, turistlere tatil yapma fırsatıyla birlikte Türkçe öğrenme imkanı sunuyor.

Alanya'da Türkler Mahallesi'nde bulunan 5 yıldızlı Sirius Deluxe Otel, özel olarak oluşturulan sınıfında yabancı ziyaretçilere Türkçe öğrenme imkanı sağlıyor. Bu özel sınıfta, tatilciler havuz ve deniz keyiflerinin ardından Türkçe dersleri alıyorlar.

Türk dili ve edebiyatı bölümü mezunu Filiz Ersoy ve tercüman Seher Esen'in rehberliğinde, tatilciler her gün bir saat boyunca Türkçe dersleri alıyorlar. Tatil süresince, katılımcılar 29 harfin telaffuzunu öğrenirken, yaklaşık 100 kelime ve "İyi akşamlar", "Su alabilir miyim?" gibi temel cümleleri öğreniyorlar.

Otel Genel Müdürü İsmet Ergüleç, yaklaşık 4-5 yıl önce boş zaman etkinlikleri konusunda yenilikler arayışı içerisine girdiklerini ve bu proje fikrinin ortaya çıktığını belirtiyor. Ergüleç, "Otelimize farklı ülkelerden gelen misafirlerimiz bulunuyor. Onlara deniz, kum ve güneşin yanı sıra ülkemizin dilini, tarihini ve kültürünü tanıtmak istedik. Bu amaçla bir Türkçe sınıfı oluşturduk ve temel Türkçe eğitimi vermeye başladık." diyor.

Proje kapsamında, Türk alfabesindeki harf sayısından ilham alarak hazırlanan "29" adlı kitap da bulunuyor. Ergüleç, "Başlangıçta sadece bir yenilik olarak başladığımız bu uygulamanın geri dönüşü oldukça olumlu oldu. Zamanla bunu pazarlama stratejisi olarak da kullanmaya başladık." şeklinde konuşuyor.

Tatilciler Haftada 3 Gün Ders Alıyor

Ortalama olarak misafirlerin 10 gün kadar konakladığını belirten Ergüleç, katılımcıların haftada 3 gün boyunca derslere katıldığını vurguluyor.

Ergüleç, projenin ilk başta nasıl karşılanacağını kestiremediklerini ifade ederek, "Başlangıçta böyle bir sınıfımız yoktu. Ancak derslerin ilgi görmesiyle birlikte nostaljik bir köşe ve köy konseptli bir sınıf oluşturduk. Bu da katılımcılar için cazip bir hale getirdi. Farklı bir atmosferde bu deneyimi yaşamak isteyenler oldu. Ülkemizi en azından farklı bir yönüyle tanıtmanın mutluluğunu yaşıyoruz." şeklinde değerlendiriyor.

Uygulama İlgi Görüyor

Ergüleç, uygulamanın büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Tatilciler, gittikleri ülkede sadece deniz, kum ve güneşin ötesinde insanlarla iletişime geçmek, kültürü anlamak, dilini öğrenmek gibi amaçlar taşıyan insanlar. Üç yıl önce başladığımız bu uygulama sayesinde temel Türkçe kelimeleri öğrettik ve binlerce mezun verdik. Misafirlerimiz, 'bir çay alabilir miyim', 'havlu değiştirebilir misiniz?' gibi günlük yaşamı kolaylaştıran temel ifadeleri öğreniyor. Bu deneyim, özellikle onlar için büyük bir fark yaratıyor." diyor.

Eğlenceli Bir Deneyim

Ergüleç, Türkçe derslerinin eğlenceli geçtiğini ve eğitim sonunda katılımcılar için mezuniyet töreni düzenlediklerini belirtiyor.

Türkçe Derslerine İlgi

Türkçe derslerine katılan İngiliz turist Marie Charys, Türkçe'yi ve Türk kültürünü merak ettiği için bu fırsatı değerlendirdiğini söylüyor.

Derslere katılma sebebini paylaşan Charys, "Burada olmaktan mutluyum. Harika bir uygulama. Bundan sonra internet üzerinden Türkçe dersleri almaya devam edeceğim. Ayrıca buradaki derslere tatil boyunca devam etmek istiyorum." diyor.

Çekya'dan gelen Stefan Paleckova ise derslerin çok eğlenceli geçtiğini, ancak Türkçe'nin kolay olmadığını dile getiriyor.

Iveta Paleckova da ilginç şeyler öğrendiğini belirterek, "Otelde duyduğum şeyleri burada öğreniyorum ama Türkçe dersleri benim için zorlayıcı. Sesler çok farklı." diyor.