Türkiye'nin Avrupa Macerası

Türkiye'nin Avrupa Macerası
Fevzi Aydoğdu son köşe yazısında Türkiye'nin Avrupa Macerasını yazdı..
 Alanya Gazetesi köşe yazarı Fevzi Aydoğdu bu haftaki köşe yazısında, geçtiğimiz hafta aday üyeliği askıya alınan Türkiye'nin Avrupa macerasını konu aldı.

İşte Fevzi Aydoğdu'nun köşe yazısının bir kısmı;

Türkiye, 1958 yılında AET'nin kurulmasından sonra, Temmuz 1959'da bu topluluğa üyelik için başvurmuştu. Başvuruyu değerlendiren AET, (Avrupa ekonomik toplulugu )müzakereler için ortak komisyon kurulması kararını almıştı. Bu müzakereler 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan anlaşma ile sonuçlandı.Anlaşma, 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara'da imzalandı.Anlaşma, Türkiye'nin AET tam üyeliğini güvence altına almaya yardımcı bir Gümrük Birliği oluşturma yönünde üç aşamalı bir süreci başlattı. Süreç sonunda Gümrük Birliği'nin kurulmasından sonra AET, gerekli gördüğü ekonomi ve ticaret politikasının entegrasyonunu başlayacaktı.1970 yılında Türkiye ve AET, Anlaşma'nın Ek Protokolü'nü kabul etti.

Anlaşmaya göre AET, 1963-1970 arasındaki krediler de dahil olmak üzere Türkiye'ye mali yardım sağlayacaktı. Sonuçlar karışık; AET'nin Türkiye ithalatındaki payı döneminde önemli ölçüde arttı, ancak tarife kotaları şeklinde Türkiye'ye verilen AET ticaret imtiyazları daha az etkili oldu . Anlaşma kapsamında Bireysel Haklarımız nelerdi.!Anlaşma, iç pazara ilişkin tüm AET politikalarıylla neredeyse uyum da dahil olmak üzere, işçi, kuruluş ve hizmetlerin serbest dolaşımını (vize serbestligi )istedi.Ancak anlaşma, siyasi pozisyonlara Türkiye'yi dışladı ve bir anlaşmazlık durumunda çözüm için avrupa adalet Divana da başvurulmasını engelledi. Anlaşma, Ek Protokol ve Ortaklık Konseyi Kararları ile birlikte AET hukukunun bir parçasıdır. Avrupa Adalet Divanı, AET üye devletlerine saygı ve AET yasaları gereğince Türk vatandaşlarına ve işletmelere özgü haklar vermeye karar verdi.! Ve birçok AB ülkeleri bugün var olan kazanılmış haklarımızı ancak mahkeme kararlarıyla uygulamaktadır. ! 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ..