Alanya'da yerel seçim takvimi belli oldu! Adaylar hazır mı?

Alanya'da yerel seçim takvimi belli oldu! Adaylar hazır mı?
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 2024 yerel seçimlerinin takvimini açıkladı. Alanya'da seçim hazırlıkları başladı, adaylar belirlemeye yönelik çalışmalar sürüyor.

Tarihi bir seçim geride bırakan Türkiye, Mart 2024'te yerel seçime hazırlanıyor. Öncesinde kurumlar da hazırlıklarını sürdürüyor. Aynı zamanda 31 Mart günü gerçekleştirilmesi beklenen seçimler için takvimin ne zaman başlayacağı ise merak konusu oldu.

YSK Başkanı Ahmet Yener, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Depremzedeler için rahatça adres taşıma işlemlerinin gerçekleştirilmesi konusunda kurul kararlarıyla bir yol haritası çizeceğiz" dedi.

Yener'in açıklamaları şöyle:
YSK olarak 1 Ekim itibarıyla seçmen listelerini nüfus ve vatandaşlıktan alacağız. Kanun uyarınca, 1 Ocak'ta başlayacak seçim takvimiyle listeler ilan edildiği zaman yapılacak işlemleri çıkaracağımız genelgelerle kamuoyuyla paylaşacağız.

Seçim takvimi içerisinde, 6 Şubat sürecinden sonra kurumumuz kolaylaştırıcı kararlar almışsa, askı süresi içerisinde benzeri kolaylaştırıcı uygulamaları yapacağız. Deprem bölgesindekiler için rahatça adres taşıma işlemlerini gerçekleştirmesi konusunda kurul kararlarıyla bir yol haritası çizeceğiz.

MALZEME EKSİKLİĞİ GİDERİLECEK
14-28 Mayıs seçimlerinin ardından öncelikle tüm ilçe ve il seçim kurullarında bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, fotokopi kağıdı, kalem, mühür, oy kullanma karavanları gibi seçimde gerekli olan malzemeleri, stok durumunu ve ihtiyaç listelerini bildirilmesi konusunda çalışma yaptık. Özellikle oy verme kabinlerinde eskime nedeniyle yıprananlar, kullanılamaz hale gelenler var. Onların yenilenmesi, oy torbaları kullanıldığı için yeni seçimde ihtiyaç olanların ne kadar olduğunun tespit edilmesi, temini için ihale yapılması ve hazır hale getirilmesi bir süreç alacağı için biz 1 Ocak’a kadar tüm malzeme eksikliğimizi peyderpey gideriyoruz.

DEPREM BÖLGESİNDE DURUM TESPİTİ YAPILACAK
En erken ekim sonu, en geç aralık gibi deprem bölgesine gidip durum tespiti yaparız. Takvim başladıktan sonra kurul üyelerimizin ya da genel müdür, yardımcılarımızın son durum nedir bir tespit yapıp buna göre eksiklik varsa gidereceğiz. Mükerrer seçmen olması mümkün değil. Çünkü biz seçmen listelerini siyasi partilerimizle paylaşıyoruz. Bu konuda ‘Ölülere oy kullandırıldı’ diye iddialar ortaya atılsa da bunların gerçek olmadığı biliyoruz. Bu konuda somut bir şikayet de gelmedi."

ELEKTRONİK OYLAMAYA GEÇİLECEK Mİ?
Elektronik seçimle ilgili kanuni düzenleme sadece yurtdışı seçimler için mevcut. Ancak yurtiçinde bir düzenleme bulunmuyor. Bu konu parlamentonun yetkisinde. Şahsi görüşüm, bir gün Türkiye'de de elektronik oylama olacak. Bu ne zaman olacağını öngörmek zor, belki 5-10 yıl sonra olur. Belki başlangıçta oda seçimleri veya parti kongreleri gibi daha küçük seçimlerde pilot uygulamalar yapılır. Biz bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyor ve üniversitelerden, ilgili odalardan ve bilişim uzmanlarından görüş alarak bir yol haritası çizmeyi planlıyoruz.