Tropikal meyvelerin fiyatları dudak uçuklatıyor!

Tropikal meyvelerin fiyatları dudak uçuklatıyor!
Alanya'da giderek büyük bir sektör haline gelen tropikal meyve yetiştiriciliği önemli bir kazanç kapısı olmaya devam ederken, bazı tropikal meyvelerin fiyatları dudak uçuklatıyor.

Tropikal meyve cenneti Alanya’da muz ile başlayan tropikal meyve yetiştiriciliğine avokado, ejder meyvesi, çarkıfelek (passiflora), mango da eklendi. İlçede toplamda 42 tropikal meyve yetiştiriliyor. Tropikal meyveler yeni ürünler denemek isteyen üreticileri, ekonomik değeri ve lezzetiyle kendine çekiyor. Çeşit çeşit meyve tezgahlarda sunuluyor. Tezgahtaki meyvelerin görüntüleri kadar fiyatları da dikkat çekiyor. Bölgede yetiştirilen longon ve mangostan gibi meyveler 200 liraya varan fiyatlarla tezgahta yerini alıyor. Tropikal meyvelerin ortalama fiyatları ise şöyle; avokado 25-30, muz 35 TL, ejder meyvesi (pitaya) adedi 100 TL, mango adedi 135 TL, ananas adedi 70 TL, karambola (yıldız meyvesi) adedi 160 TL, longon (kedigözü) 200 TL, çarkıfelek (passiflora) adedi 100, mangosten adedi 200 TL’den alıcı ile buluşuyor.

‘AVOKADO VE MUZDAN SONRA MANGO ÜRETİMİ GELİYOR’

Üretici sayısında bilgi veren Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Üretici sayısında çiftçi belgesini baz alırsak farklı bir sayı ÇKS’ye kayıtlı sayı alırsak farklı sayı çıkıyor. Çiftçi belgesine kayıtlı üretici sayısı farklıdır, asıl üretici odur. Bizde kayıtlı 27 bin üretici var buradan 4 bin 500 tane üretici ÇKS yaptırıyor. Ayrı ayrı ele alırsak muz ve avokado meyvesinde 7 bin üretici var. Mango üretici 270 olarak kayıtlı, ejder meyvesinde 300’e yakın üretici var. Passiflora üreticisi 350 dolaylarında son olarak avokado üreticisi 3000 dolaylarında kayıtlı. Alanya’da avokado ve muzdan sonra en çok üretilen meyve mango” dedi.

‘EN DÜŞÜK FİYATLI PEPİNO VE PAPAYA’

Alanya Hal Derneği Başkanı Adem Kaya tropikal meyvelerin haldeki ücretleri hakkında bilgi vererek, “Ejder meyvesi üretimi bu yıl artışa geçti, mango yerli üretimi arttı. Fiyatlarına bakacak olursak mangosten adedi 100-130 TL arası. Ejder meyvesi hasadın bol olduğu hafta 30-40 TL’ye kadar düşüyor, en çok da 100 TL’ye çıkıyor. Mango adedi 100-130 TL arasında değişiyor. Ananas üretimine yeni başlandı, üreticiler yeni ekmeye başladılar hasadı henüz olmadı. Yıldız meyvesi adedi 40-50 TL, passiflora kilosu 40-50 TL, pepino kilosu 20-25 TL, papaya 25-30. Mangodan yine üreticiler hak ettikleri parayı kazanıyorlar ama onun dışındaki tropikal meyvelerden çok yeterli para kazanılmıyor ama zarar etmiyorlar” dedi.