B sınıfı ehliyeti olan milyonlar dikkat! Bugün itibarıyla başladı: Başvuru yapmanız lazım

B sınıfı ehliyeti olan milyonlar dikkat! Bugün itibarıyla başladı: Başvuru yapmanız lazım
Türkiye’deki sürücüler için sevindirici bir haber Karayolları Trafik Yönetmeliği‘nde yapılan önemli bir değişiklikle geldi.

B Sınıfı Ehliyet Sahipleri İçin Büyük Fırsat: A1 Motosiklet Kullanımı Artık Mümkün!

Türkiye’deki sürücüler için sevindirici bir haber Karayolları Trafik Yönetmeliği‘nde yapılan önemli bir değişiklikle geldi. B sınıfı ehliyet sahipleri, artık A1 sınıfı motosikletleri kullanma imkanına sahip olacaklar. İşte bu yeniliğin detayları: Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 125 cc-11 kw-14 hp gücündeki A1 sınıfı motosikletler için B sınıfı ehliyet sahiplerine kapılar açıldı. Bu motosikletleri kullanmak isteyen B sınıfı ehliyet sahipleri, bazı şartları yerine getirerek başvuruda bulunabilecekler.

Başvuru Şartları ve Süreç

Yapılan düzenlemeye göre, A1 motosiklet kullanım hakkı elde etmek isteyen B sınıfı sürücülerin;

  • En az 2 yıl süreyle B sınıfı ehliyet sahibi olmaları,
  • Son 5 yıl içinde ehliyetlerinin geçici veya daimi olarak iptal edilmemiş olması,
  • Başvuru tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde sağlık şartlarına uygun olduklarını belgelemeleri gerekmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği‘nde belirtilen şartları taşıyan sürücüler, direksiyon eğitimi dersini tamamlayıp uygulama sınavında başarılı olmaları durumunda A1 sınıfı sertifikasını alabilecekler. Bu sertifika, ehliyet sistemine işlenerek B sınıfı ehliyet sahiplerine A1 motosiklet kullanma yetkisi sağlayacak.

b-sinifi-ehliyeti-olan-milyonlar-dikkat-bugun-itibariyla-basladi-basvuru-yapmaniz-lazim-1.webp

Sertifika İşlemleri

Bu yetki, ticari amaçla kullanılan motosikletleri kapsamayacak. Sertifika sahipleri, 2 yıl içinde bu yetkiyi sürücü belgelerine işletebilecekler. Ancak, belirlenen şartların kaybedilmesi veya ehliyetin iptal edilmesi durumunda yetki otomatik olarak iptal edilecek.

Bu değişiklik, B sınıfı ehliyet sahiplerine motosiklet kullanımı konusunda daha fazla esneklik ve yeni imkanlar sunuyor. Artık sürücüler, daha geniş bir motosiklet yelpazesinden faydalanarak yollarda yeni deneyimler kazanabilecekler.