Alanya'da Karamanoğlu Mehmet Bey heykeli açıldı

Alanya'da Karamanoğlu Mehmet Bey heykeli açıldı
Alanya'da Türk Dil Bayramının 743. yıl dönümü dolayısıyla Belediye Başkanı Adem Murat Yücel tarafından sosyal mesafe kuralına uygun olarak Hacet Mahallesi'nde hizmete açıldı. Açılışa İlçe Başkanları ve vatandaşlar katıldı. 

Haber: MEHMET AL

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu, MHP ilçe Başkanı Mustafa Türkdoğan, CHP İlçe Başkanı Çoşkun Karadağ, Belediye Meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Açılış konuşmasında Başkan Yücel' 13 Mayıs tarihinde Karamanoğlu Mehmet Bey yazdığı fermanında Türkçeden başka dil kullanılmayacak diyen bu büyük insanın heykelini açmaktan gurur duyuyorum nu içinde yatsın'dedi.

Heykel açılışını Yücel, Ak parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu, MHP İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan ve Ülkü Ocakları Başkanı Mustafa Demirağ, meclis üyeleri, ve vatandaşlar katıldı. 5 metre olan heykeli Antalya Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde 2 ayda tamamlandı.

KARAMANOĞLU ÖZGECMİŞİ
Karamanoğlu Mehmet Bey, 13 Mayıs 1277 tarihinde Konya’da ünlü dil fermanını yayınlayarak, Türkçenin yeniden devlet dili olmasını sağlamıştır. Mehmet Bey fermanında “Şimdengeru, divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden gayri dil kullanılmaya... uymayanların boynu vurula....” diyerek Türkçenin ve Türklüğün Anadolu’da ve yeryüzünde ebediyen yaşamasında öncü olma şerefine erişmiştir. Bu suretle resmi devlet işlerinde kullanılan Arapça ve Farsçanın hâkimiyetine büyük bir darbe vurulmuştur. Mehmet Bey’in fermanı Türk kültür tarihinin önemli olaylarından biridir. Günümüzde 13 Mayıs tarihi her yıl Karaman’da Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.