KAYIP ÖKSÜZ VE YETİM KALAN ÇOCUKLAR

KAYIP ÖKSÜZ VE YETİM KALAN ÇOCUKLAR
Avrupa Birliği ülkeleri 'ne sığınmacı olarak gelen öksüz, yetim veya yasal vasisi olmayan çocuk sayısı 198 bin civarında. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve sivil toplum örgütlerinin yaptığı araştırma 'da durum içler acısı
 

Dünya genelinde 140 milyondan fazla çocuğun savaşlar ya da doğal afetler gibi sebeplerle ailelerini kaybettiğini, bu çocukların hayatlarını öksüz ve yetim kimsesiz olarak sürdürdüğünü gösteriyor
Araştırmalara göre, birçok ülkede devam eden savaşlar, çatışmalar, kuraklık, salgın hastalıklar ve kıtlık gibi nedenlerle her gün 10 bine yakın çocuk öksüz ve yetim kalıyor. Bu da her yıl 3,5 milyon civarında öksüz ve yetim nüfusunun ortaya çıktığına işaret ediyor.
Afganistan, Irak ve Suriye gibi milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan savaşların yaşandığı ülkelerdeki annesiz ve babasız çocuk sayısının diğer ülkelere göre çok daha yüksek olması dikkat çekiyor.
Afganistan'da yaklaşık ( 2 milyon), (Irak'ta 5 milyon) Suriye 1 milyona ) çocuğun annesini, babasını veya her ikisini de kaybederek öksüz veya yetim kaldığı belirtiliyor .
Kayıp çocukların akıbeti de belirsiz
Son yıllarda Afrika ülkeleri ile Irak ve Suriye'deki savaşlar ve çatışmalardan kaçarak Avrupa ülkelerine giden aileler ile bazı çocukların durumu ise endişe kaynağı olarak öne çıkıyor.
AB polis teşkilatı Europol'un yaptığı araştırmalara göre, 2015 yılında Avrupa'ya gelen 1 milyon sığınmacının %27) sini çocuklar oluşturuyor. Ayrıca, 10 binin üzerinde öksüz, yetim veya ailesi yanında olmaksızın Avrupa'ya gelen çocukların ise çoğunun kayıp olduğu belirtiliyor.
Yaşları 13 ve 16 arasında değişen çocukların durumları ve nerede oldukları ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmadığı ifade ediliyor. Bu çocuklardan yaklaşık 5 bininin İtalya girdikten sonra, 3 bin 500'nün ise Almanya topraklarında kaybolduğu tahmin ediliyor.
AB İstatistik Ofisinin (Eurostat) verilerine göre ise 2008'den bu yana Avrupa'ya sığınmacı olarak gelen öksüz, yetim veya yasal vasisi olmayan çocuk sayısı 198 bin civarında.
Genellikle yaşları 14 ve 17 arasında olan bu çocukların çoğunluğu Afganistan, Somali, Eritre, Suriye ve Irak gibi iç savaş ve çatışmaların yaşandığı ülkelerden Avrupa'Ülkelerine geliyor. Haber Fevzi Aydoğdu