FREEDOM HOUSE RAPORU TÜRKİYE ÖZGÜR ÜLKE

FREEDOM HOUSE RAPORU TÜRKİYE ÖZGÜR ÜLKE
Freedom House (özgürlük Evi ) 2017 özgürlük raporunu açıkladı raporda : "Türkiye kısmen özgür ülke, Rusya özgür değil notunu verdi !

Merkezi Washington’da bulunan Özgürlük Evi (Freedom House), 2017 Dünyada Özgürlükler raporunu açıkladı. "Popülistler ve Otokratlar: Küresel Demokrasiye Çifte Tehdit" başlıklı raporda Türkiye düşüşünü sürdürdü. 195 ülke ve 14 bölgeyi gözlem altına alınan raporda, 87 ülke “Özgür”, 59 ülke “Kısmen Özgür” ve 49 ülke “Özgür Değil” kategorisinde yer aldı. Türkiye, 100 puan üzerinden yapılan puanlamada 38 puan ile 2016’da da kısmen özgür ülkeler arasında sayıldı.
Ancak Türkiye 2016’da özgürlüklerin en çok gerilediği ülkeler arasında birinci oldu. 15 puan birden kaybeden ülke, son 10 yılda da özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke konumunda. İlk sırada ise Orta Afrika Cumhuriyeti geliyor.
Freedom House’un 7 puan üzerinden hesapladığı özgürlük reytinginde de Türkiye siyasi haklar ve sivil özgürlüklerde sınıfta kaldı. Puan yükseldikçe özgürlük notu geriliyor.
Puanlamaya göre Türkiye'nin özgürlük reytingi 4,5, özgürlük skoru 38 puan, politik haklar notu 4, medeni haklar notu ise 5 olarak belirlendi.
Bu arada Rusya, “özgür olmayan ülkeler” kategorisine sokuldu. Buna göre Rusya özgürlük reytinginde 6,5, özgürlük skorunda 20 puan alabildi. Rusya’da politik haklar 7, medeni haklar ise 6 puan olarak vurgulandı.
Listede “en özgür ülkeler” Finlandiya, Norveç, İsveç, Kanada ve Hollanda oldu.
“En kötü durumdaki ülkeler” ise Suriye, Kuzey Kore  olarak açıklandı!    Haber   Fevzi Aydoğdu