35 liraya 17 can!

35 liraya 17 can!
Türkiye, Karaman’da mahsur kalan işçilerden müjdeli haber beklerken bu kez de Isparta’daki kazayla sarsıldı... Bir dizi ihmalin neden olduğu kazada 17 mevsimlik işçi öldü, 5’i ağır 28 kişi yaralandı.
Türkiye 4 gündür karaman Ermenek’te yaşanan maden faciasında yer altında mahsur kalan 18 kişiden gelecek müjdeli haberi beklerken dün yine aynı bölgeden gelen ve bir dizi ihmalin neden olduğu kaza haberiyle sarsıldı. Bu kez Konya Akşehir’den Isparta’ya elma toplamak için mevsimlik işçileri Gelendost ilçesine taşıyan midibüs Yalvaç sınırlarında, yöre halkı arasında ‘gavur uçtu’ denilen mevkiide yokuş aşağı inerken sürücü Metin Arslanalp’in (47) direksiyon hakimiyetini yitirmesi sonucu şarampole devrildi.

100 metre sürüklendi İlk tespitlere göre rampa çıktıktan sonra inişe geçtiği sırada aşırı ağırlık nedeniyle freni patlayan midibüs, kontrolden çıktı. Önce yolun sağ tarafındaki toprak tepeye doğru tırmanan, ardından da yan devrilerek 100 metre sürüklenen midibüs, yol kenarındaki beton su tahliye kanalının üzerinde durabildi. Kazanın duyulmasıyla bölgeye çok sayıda ambulans ve sağlık ekibi sevk edildi. Devrilen midibüsün altından çıkarılan 16 kişinin cesedi Yalvaç Devlet Hastanesi Morgu’na kaldırıldı. Yaralılar ise ambulanslarla Isparta ve ilçeleri Yalvaç, Şarkikaraağaç, Gelendost ile Konya’nın Akşehir ilçesindeki hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı.

Konya’ya sevk edilen Buket Keskin de (26) kurtarılamayınca kazada hayatını kaybedenlerin sayısı 18’e yükseldi. Kazanın ardından Akşehir-Yalvaç yolu yaklaşık 2 saat ulaşıma kapatıldı. 1200 kg fazla yük Isparta’dan gelen ekipler 1999 model midibüsün lastik derinliklerini ölçerek aracın genel durumuyla ilgili notlar aldı. Midibüste kapasitesinin üzerinde yolcu alınması nedeniyle yaklaşık 1200 kg fazla ağırlık tespit edildi.

Aracın freninin patlamasına aşırı yolcu almasının neden olduğunu belirten yetkililer, incelemelerin bu doğrultuda sürdürüldüğünü açıkladı. ‘Yevmiyemiz 35 TL’ Midibüsün yara almadan kurtulan tek yolcusu 4.5 yaşındaki Nebi Ürkmez, kendisini kazada yaralanan dedesi Mevlüt Çeliker’in üzerine kapanarak kurtardığını anlattı. Kazadan yaralı kurtulan Akşehir İsmet İnönü Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi yaşındaki Erkan Aslanalp (17) ile Atsız Ortaokulu öğrencisi kız kardeşi Sibel Aslanalp (14), “Aile bütçesine katkıda bulunmak için dün okulu asıp harçlığımızı çıkarmaya gittik. Sabah erken yola çıktık. Yevmiyemiz 35 TL. İşbaşı 06.00’da, iki mola veriliyor ve iş 15.00’te bitiyor. Herhangi bir sigortamız ya da güvencemiz yok” dedi. Kazada hayatını kaybeden 15 yaşındaki Veli Can Çelik’in Endüstri Meslek Lisesi 1’nci sınıf öğrencisi olduğu öğrenildi.