Turizmciler Paketi Değerlendirdi

Turizmciler Paketi Değerlendirdi
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 9 maddelik 'Turizm Acil Eylem Destek Paketi'ni turizm sektörü genel çerçevede olumlu değerlendirdi.
Başbakan  Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 9 maddelik 'Turizm Acil Eylem Destek Paketi' turizmcilerden olumlu not aldı. Paketi değerlendiren  Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Pakette en önemli konulardan bir tanesi uçak desteğiydi. Ancak bu nisan ve mayısla sınırlandırılmış oldu. Sektör olarak yaşanan sıkıntılar nisan ve mayıs aylarını ilgilendiren, onunla sınırlı kalan bir sorun değil. Uçakla ilgili desteğin tüketici fiyatlarına yansıması gerekir. Bunun için tüm yıl boyunca uçuş başı 6 bin dolar desteğin verilmesi gerekirdi. Bu nedenle bu durumun bir sonraki yapılandırma paketinde muhakkak uzatılması gerekir ki, bugünden diğer aylara cazibe oluşturur" diye konuştu. Paketi genel olarak olumlu bulduklarını belirten Hacısüleyman, "Ancak konaklama sektörüne yönelik üç madde var. 7'nci, 8'inci ve 9'uncu maddeler. Orada ecrimisil ve kira bedellerine ilişkin bir erteleme söz konusu. Bizim talebimiz 2016'da bunların alınmaması yönündeydi. Ertelemeye gitme çözümü açıklandı" dedi.

KDV VE İSTİHDAM BEKLENTİSİ
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ ise turizm sektörünün daha önce de birçok krizle karşılaştığını söyledi. Kamu yönetiminin sektöre ilk kez bu denli ciddi bir eğiliminin söz konusu olduğunu belirten Kızıldağ, "Olumlu karşılıyoruz. Paket içerisinde yer alan konular sektöre destek olacaktır, ama nasıl bir sezonun bizi beklediğini bilemediğimiz için tam olarak 'ilaç olacaktır' diyemiyoruz. Özellikle istihdama katkı ve KDV konusuna yönelik bir düzenleme destek paketi içinde yer almıyor. İlave bir pakette bu konuların da yer alacağını düşünüyoruz ki, bu yılı minimum zararla atlatabilelim" şeklinde konuştu.

"PAYLAŞILAN ÖNLEMLER İÇİN MÜTEŞEKKİRİZ"

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı ve  Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi  Burhan Sili de paketten duyduğu memnuniyeti açıklayarak, "Turizm destek paketi ile ilgili olarak öncelikle  Türkiye'mizin içinde bulunduğu yoğun gündem içerisinde kısa sürede hazırlanan ve kamuoyuyla paylaşılan önlemler için müteşekkiriz. Konaklama sektörü olarak mevcut durumda daha radikal destek ve çözümlere ihtiyaç duymakta isek de yine açıklamada Turizm Bakanlığımızın üzerinde çalıştığı ifade edilen yapısal çözümler içerisinde daha da etkin çözümlerin ve desteklerin ele alınacağına inanıyoruz" ifadelerini kaydetti.