Merkür Geçişi Expo 2016’da İzlendi

Merkür Geçişi Expo 2016’da İzlendi
EXPO 2016 Antalya sergi alanı, ender görülen gökyüzü olaylarından birine şahit oldu.

EXPO 2016  Antalya sergi alanı, ender görülen gökyüzü olaylarından birine şahit oldu. Merkür"ün güneş önünden geçişi küçük amfi tiyatroda TÜBİTAK tarafından kurulan teleskopla canlı olarak izlendi.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, EXPO 2016  Antalya küçük amfi tiyatroda Merkür Geçişini canlı olarak yayınladı. Gözlem etkinliğine alanı ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerin yanı sıra okullardan gelen öğrenciler de katıldı. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tarafından küçük amfide kurulan güneş teleskopundan gelen görüntüler ekrana yansıtıldı. Ulusal Gözlemevi Baş Uzmanı Dr. Tuncay Özışık ziyaretçilere geçişle ilgili bilgi verdi. Özışık öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

Yüzyılda 12-13 kere olabilen bir gök olayının gerçekleştiğine dikkat çeken Özışık, Merkür gezegeninin dünya ile güneş arasından geçtiğini ve havanın açık olması nedeniyle de gözlemin net olarak yapılabildiğini belirterek şunları söyledi:

"BU GEÇİŞİN TARİHİ ÖNEMİ VAR"

"Daha önce 2006 yılında bir geçiş olmuştu. Merkür gezegeni tam güneşin önünden geçiyor. Bir sonraki geçiş 2019 yılında. Bir de Venüs geçebiliyor güneşin önünden ama o daha seyrek. 2004 yılında olmuştu. Bir sonraki geçiş 2119 yılında."

Bu geçişin tarihi bir önemi olduğunu da söyleyen Özışık, "Dünya-güneş uzaklığının hesaplanmasında bu geçişten başka kullanılabilen bir yöntem yok. Bugünkü modern teknolojiyle bu geçişler daha farklı yöntemlerle hesaplanıyor ama en azından bu tarihi olayı tekrardan hatırlamak ve toplum fakındalığını artırmak açısından, insanların bilime olan ilgisini artırmak açısından bu tür etkinlikler çok önemli. Biz TÜBİTAK olarak 2 istasyon kurduk. Birisi EXPO alanı içerisindeki istasyonumuz bir diğeri de  Akdeniz Üniversitesi içerisindeki bizim Ulusal Gözlemevinin yönetim binasındaki merkez. Orda da insanlar şu anda bu geçişi canlı olarak izliyor" dedi.

Güneş çok parlak bir cisim olduğu için güvenilir bir filtre olmadan güneşe kamera ya da teleskoplarla bakmanın körlüğe neden olabileceği uyarısında bulunan Özışık, "Biz burada özel güneş teleskobu kullanarak güneşin görüntüsünü herkesin rahatça izleyebileceği bir şekle getiriyoruz" diye konuştu.

Etkinliği merakla izleyenler, ender gerçekleşen bir gök olayına tanıklık ettikleri için mutlu olduklarını ifade etti.

Merkür"ün güneş önünden bir sonraki geçişinin 2019 yılında olacağı kaydedildi.