Alanya'da yat turizmine ilgi arttı

Alanya'da yat turizmine ilgi arttı
Koronavirüs salgını nedeniyle birçok turizm kolu sekteye uğrarken normalleşme süreciyle birlikte Alanya'da yat turizminde patlama oldu. İzole yaşam sebebiyle insanlar yat turizmine yönelmeye başladı

Haber: MEHMET AL
Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılı sonlarında baş gösteren ve 2020 yılı itibariyle de tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle turizmin birçok dalı zor günler yaşamaya başladı. Ancak ülkelerin normalleşme takvimini hayata geçirmesiyle birlikte turizmde umutlar yeşerirken, talep patlaması yaşayan yat turizmi kendini en çabuk toparlayacak alandan biri olacak gibi gözüküyor. 

“YAT SATIŞINDA PATLAMA OLDU”
Akdeniz bölgesinde sadece Kaş, Antalya ve Alanya marinalarına içerisinde halk sağlığı merkezi olduğu için giriş izni verilirken, Alanya marinaya özellikle son günlerde yoğun talebin olduğu öğrenildi. Toplam kapasitesi 487 olan ve şu an yaklaşık 250 teknenin olduğu Alanya Marina’nın Müdürü Şükran Işık, yat turizmindeki son durumu aktardı. Işık, “2020 yılı aslında büyük heyecanla başlamıştı çok güzel rezervasyonlar almıştık. Pandemi dolayısıyla hepsi bir anda kesildi. Normalleşme süreciyle birlikte taleplerimiz yoğun bir şekilde gelmeye başladı. Özellikle yat satışlarında büyük bir patlama oldu” dedi. 

“İNSANLAR YATLARINDA GÜVENDE TATİL YAPIYOR”
Yatlarda da kişi sınırlamaları bulunuyor. Örneğin 10 metrelik bir yat içerisinde 5 kişilik aileye izin veriliyor. Yatın büyüklüğüne göre sayı da değişkenlik gösterirken, insanların yatlara yönelmesinin sebeplerinin en başında izole bir hayatın olduğunu söyleyen Işık, “İzole bir alan, insanlar rahatlıkla izole olup güvenle tatillerini geçirebiliyor ve kalabalığa girmek zorunda kalmıyor” diye konuştu.

AKDENİZ’DE 3 MARİNAYA İZİN VAR
Akdeniz bandına sınır kapısı olarak yurt dışından girişlerde sadece Antalya Marina, Kaş Marina ve Alanya Marina’ya izin verildiğini aktaran Işık, sadece bu 3 bölgede halk sağlığı müdürlükleri olmasından dolayı böyle olduğunu söyledi.  

HAZIRLIKLAR TAMAM
Alanya Marina olarak yat turizmi için tüm hazırlıkları tamamladıklarını ifade eden Işık, yeni giriş yapan yatlar için uygulanacak prosedürü de anlatırken şunları söyledi; “Halk Sağlığı Müdürlüğü yeni tekne girişlerinde testler yapacak. Kontroller yapıldıktan sonra bir sıkıntı yoksa karantina dönemi olmayacak. Ancak bir sıkıntı görülmesi durumunda teknelerinde 14 gün karantinada kalacaklar.”

İSKANDİNAV VE RUS AĞIRLIKLI
Mevcut süreçte yat turizminde ana müşteri konseptinin İskandinav ve Rus olduğunu belirten Işık, “Başta İskandinav ağırlıklı müşterilerimizin yanı sıra Rus vatandaşlarının da talepleri var. Sezon sonuna kadar önemli bir artış bekliyoruz. Yazıştığımız tekneler var artık yola çıktılar. Kimisi Temmuz ayında gelecek, kimisi Eylül ayında gelecek, şuanda yoldalar” dedi. 

YAT PARTİSİYLE MORAL DEPOLANACAK
Kısa bir süre sonra marinada kendilerinin sponsorluğunda İllusion Event Hall tarafından bir yat partisi düzenleneceğini de söyleyen Işık, “Pandemi sürecinde insanlar sıkıldı. Bizim sponsorluğumuzda insanların yatlarından ayrılmadan bir yat partisi düzenlemek istiyoruz. İnsanlar teknelerinde müzik eşliğinde eğlensinler” diye konuştu.