Türkler Silikon Vadisi'ne iniyor

Türkler Silikon Vadisi'ne iniyor
Türkiye dünyanın teknoloji devlerinin yer aldığı Silikon Vadisine çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) kredi muslukları açılıyor. KOSGEB yıl sonuna kadar KOBİ ve girişimcilere yaklaşık 1 milyar TL’lik destek kullandıracak. Bunun 700 milyon lirasını geri ödemesiz destekler oluşturacak. KOSGEB Başkanı Recep Biçer, 2015 yılında 349 milyon TL ile KOBİ ve girişimcilere verilen destek bütçesinin yüzde 182 artırılarak 991 milyon liraya yükseldiğini söyledi. Biçer, genel destek program üst limitlerinin yüzde 74 artırılarak 270 bin liradan 470 bin TL’ye çıkarıldığını bildirdi. Türkiye genelinde 3 milyonun üzerinde KOBİ bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 850 bin KOSGEB’in veri tabanına kayıtlı bulunuyor.

Çılgın Türkler Silikon Vadisi’nde

Türkiye dünyanın teknoloji devlerinin yer aldığı Silikon Vadisi’ne çıkarma yapmaya hazırlanıyor. 

Türk girişimcilerin ürettiği teknolojik ürünler Silikon Vadisi’nden başlayarak önce ABD, sonra tüm dünyaya açılacak. Bu kapsamda KOSGEB Silikon Vadisi başta olmak üzere Uluslararası Kuluçka Merkezi kurulması için sadece bir merkeze toplamda 3 milyon 750 bin dolarlık destek sağlayacak. 5 yılda verilecek rakamı firma değil, kuluçka merkezini açan kuruluş üniversite ya da teknoparkta olan üniversitelerin konsorsiyumu alacak. Programın ilki için ABD’de teklife çıkıldı. KOSGEB Başkanı Biçer, üniversite ve teknokentlerden 3’ü Silikon Vadisi, bir Boston ve BİR New York olmak üzere 5 yer için teklif geldiğini belirtti. Bu merkezler aracılığı ile Türkiye’de geliştirilmiş ve belirli bir seviyeye gelmiş teknolojik ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması gibi faaliyetler yürütülebilecek. 

3 MİLYON 750 BİN DOLAR

ABD’nin yanı sıra Avrupa, Körfez ülkeleri ve Uzakdoğu’da da teknoloji merkezleri kurulabileceği belirtiliyor. Recep Biçer “Bu destek kapsamında kurulan işletici kuruluşa işletme kuruluş giderleri, bina tadilatı, altyapı, ofis donanımı ve yazılım giderleri için üst limiti 100 bin dolar olmak üzere yüzde 80 geri ödemesiz destek veriliyor” dedi.