Erişim sorunu, müşteri ve para kaybı demek

Erişim sorunu, müşteri ve para kaybı demek
ETİD verilerine göre, 85 milyonu aşkın nüfusu sahip Türkiye'de 52 milyon internet kullanıcısı mevcut. Bu kullanıcıların %43'ü internetten alışveriş yapıyor. Ürün ve hizmetlerin duyurulduğu Web sitelerindeki kesintiler, itibar, müşteri ve para kaybettiriyor.
 Bir Web sitesinin erişilebilirliğini etkileyen birçok etken bulunuyor. Bir kısmı dışarıdan alınan hizmetlerden oluşan bu etkenler, her zaman beklenildiği gibi performans göstermiyor. Web sitelerinin kontrol edilmesinin önemi burada devreye giriyor. Kesintilere yönelik önceden uyarı özelliğine sahip sistemler, site yöneticilerine uyarı göndererek olası kayıpları engelliyor. Sitelerde yaşanan erişim sorunlarına veya yavaş açılma problemlerine tahammülü olmayan kullanıcılar, alternatiflere yöneliyor. Hata oluştuktan sonra sorunun çözülmesi mümkün fakat müşteri deneyimindeki düşüşlerin telafisi zor olabiliyor.

Ülkemizde bölgesel kesinti oldukça fazla


Türkiye'de farklı bölgelerden aynı anda erişim testleri yapan PingTurk verilerine göre, ülkemizde bölgesel kesintiler oldukça fazla. Hava şartları, saldırı, sabotaj gibi nedenlerle bir veya birden fazla şehrin internet erişiminde yavaşlama veya kesinti yaşanabiliyor. Geniş kitlelere ulaştığı düşünülen Web siteleri bazı bölgelerde hizmet veremeyebiliyor ya da bölgesel bazda yavaşlama yaşanabiliyor. Bu durumlarda siteye hangi lokasyondan, hangi hızda ulaşıldığını anlamak, bölgesel ölçümler yapılmadan oldukça zor olabiliyor.

Türkiye merkezli sitenin yurt dışından izlenmesi sorunu çözmez


Web sitelerinin hızlı bir şekilde analiz edilmesi için farklı çözümler kullanıldığını söyleyen Metriksoft Yazılım Kurucu Ortağı Murat Balkan, "Bu çözümlerin hemen hepsi yurt dışı kaynaklı olduğundan çoğunun izleme noktası da yurt dışında. Site izlemeleri Amerika'dan, Avrupa'dan veya Uzak Doğu'dan gerçekleştirilebiliyor. İzlemenin Amerika'dan başarısız ölçülmesi durumunda rastgele seçilen farklı bir coğrafi cihazdan doğrulaması yapılmaya çalışılıyor. Bu durumda zaman kaybediliyor, yanlış alarmlar veriliyor. Adana bölgesinde bir kesinti olduğunda, Adana'dan çağrı merkezini arayıp servislere erişemediğinden yakınan bir müşterinin yaşadığı problemin asıl sebebini anlamak, bölgesel ölçüm olmadan oldukça zor. Hizmet verilen müşteriler Türkiye'de ise erişilebilirlik yurt dışı izleme merkezlerinden değil, Türkiye'den ölçülmeli." dedi.

Yerli çözüm 1 dakika aralıklarla siteleri kontrol ediyor


Sadece ölçüm noktası değil, tüm sunucu altyapısı Türkiye'de olan PingTurk'ün Türkiye'nin birçok şehrinden Web sitelerini 1 dakika izleme aralığıyla 7/24 izleyen PingTurk, olası hatalarda sistem yöneticilerine SMS, telefonla arama, e-posta, Web servisi çağrıları gibi farklı yöntemler ile uyarılar gönderiyor. Kurulum gerektirmeyen Web tabanlı yapısıyla PingTurk, bilgisayardan, mobil cihazlardan veya tabletlerden kullanılabiliyor.