Beşiktaş'ın konuğu Dinamo Kiev

Beşiktaş'ın konuğu Dinamo Kiev
Siyah-beyazlı ekip, Şampiyonlar Ligi B Grubu 2. maçında Dinamo Kiev'i ağırlayacak.
 Haber: FATİH ŞAHİN
UEFA Şampiyonlar Ligi B Grubu ikinci haftasında bugün Ukrayna'nın Dinamo Kiev takımını konuk edecek Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki 186. mücadelesine çıkacak.
 
Beşiktaş ile Dinamo Kiev arasındaki mücadele bugün saat 21.45'te Vodafone Arena'da oynanacak. Karşılaşma Tivibu Spor 2 kanalından canlı yayınlanacak.
 
Siyah-beyazlılar, bugüne dek Avrupa kupalarında yaptığı 185 maçın 68'ini kazanıp, 38'inde berabere kalırken, 79 müsabakada ise rakiplerine yenildi. Avrupa arenasında rakip fileleri 232 kez havalandıran Beşiktaş, kalesinde ise 261 gol gördü.
 
En farklı galibiyeti Saraybosna'ya karşı 
 
Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu galibiyetini Bosna Hersek temsilcisi Saraybosna'yı mağlup ederek elde etti.
 
Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında rakibini deplasmanda 5-0 mağlup etti. Beşiktaş ayrıca, UEFA Avrupa Ligi'nde İsrail'in Maccabi Tel Aviv ekibini de 5-1 mağlup etti.
 
En farklı yenilgiler 
 
Siyah-beyazlı takım, Avrupa kupalarındaki en ağır yenilgisini ise bir Şampiyonlar Ligi maçında aldı.
 
2007-2008 sezonunda Avrupa'nın en büyük organizasyonda yer alan siyah-beyazlı takım, A Grubu'nda İngiltere'nin Liverpool ekibi karşısındaki ağır yenilgiyi engelleyemedi. Beşiktaş, deplasmandaki mücadelede rakibine 8-0 yenilerek Avrupa kupalarındaki en farklı mağlubiyetini almaktan kurtulamadı.
 
Beşiktaş, daha önceki en farklı skorlu yenilgisini yine bir İngiliz ekibine karşı, bir kez daha UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yaşamıştı. Siyah-beyazlılar, 2000-2001 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi H Grubu'nda deplasmanda Leeds United'a 6-0 yenilmişti.
 
İç saha karnesi 
 
Beşiktaş, Avrupa kupalarında bugüne dek sahasında 92 karşılaşma yaptı.
 
Siyah-beyazlı takım, bu maçların 48'inden galibiyet, 20'sinden beraberlik ve 24'ünden de mağlubiyetle ayrıldı.
 
Evindeki maçlarda rakip fileleri 133 kez havalandıran Beşiktaş, kalesinde ise 90 gol gördü.
 
Dinamo Kiev ile 9. maç
 
Siyah-beyazlı ekip, Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev ile 9. kez karşı karşıya gelecek.
 
Beşiktaş, Avrupa kupalarında daha önce 8 maç yaptığı rakibi karşısında başarısız sonuçlar aldı. Dinamo Kiev'i 2 kez yenebilen siyah-beyazlılar, 5 maçtan mağlup ayrıldı. İki takım arasındaki bir karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı.
 
Rakibiyle ilk olarak 1986-1987 sezonunda eşleşen Beşiktaş, 14 Mart 1987'de İstanbul'daki kötü hava koşulları nedeniyle İzmir'de oynanan mücadelede sahadan 5-0 mağlubiyetle ayrıldı. Siyah-beyazlılar, Kiev'deki rövanş maçını ise 2-0 kaybetti ve kupadan elendi.
 
Beşiktaş ile Dinamo Kiev, 2002-03 sezonunda bu kez UEFA Kupası'nda karşı karşıya geldi. Beşiktaş, İstanbul'da 3-1 galip gelip, deplasmanda da 0-0 berabere kalarak turu geçen taraf oldu. İki ekip, 2010-2011 sezonunda bir kez daha karşı karşıya geldi. Dinamo Kiev, İstanbul'daki maçı 4-1 kazanırken, sahasında Beşiktaş'a 4-0 üstünlük kurdu.
 
Siyah-beyazlı takım, Ukrayna temsilcisiyle 2011-2012 sezonunda da rakip oldu. Deplasmandaki karşılaşmayı 1-0 yitiren Beşiktaş, İstanbul'da ise rakibini aynı skorla yenmeyi başardı.
 
Oktay Derelioğlu hala en golcüsü
 
Siyah-beyazlı takımın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu unvanı, Oktay Derelioğlu'nda bulunuyor. 
 
Beşiktaş'ta oynadığı dönemlerde Avrupa arenasında takımı adına rakip fileleri 14 kez havalandıran Oktay'ı, 12 golle Brezilyalı Bobo izliyor.
 
Siyah-beyazlı ekipte ayrıca 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 8 golle Demba Ba, yedişer golle Mehmet Özdilek ve Ricardo Quaresma, altışar golle de Feyyaz Uçar ve Metin Tekin, Avrupa kupalarının en golcüleri olarak sıralanıyor.
 
Mevcut kadro içinde yer alan Quaresma, en golcüler sıralamasında daha yukarılara çıkabilecek oyuncular arasında yer alıyor. Portekizli oyuncu, bugünki maçta atacağı gol veya gollerle Demba Ba ile Pancu'yu geçmeyi hedefleyecek.
 
Beşiktaş'ın mevcut kadrosunda bulunan Cenk Tosun'un Avrupa kupalarında 3 golü bulunurken, Oğuzhan Özyakup 2, Anderson Talisca ile Tolgay Arslan birer kez rakip fileleri havalandırdı.