Mehmet Şahin Turizm Eylem Planı’nı Değerlendirdi

Mehmet Şahin Turizm Eylem Planı’nı Değerlendirdi
ALTSO Başkanı Şahin, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 2016 Turizm Eylem Planı’nı değerlendirerek," Alanya’mızın gururu Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu vasıtasıyla Kültür ve Turizm Bakanımıza ulaştırdığımız rapor ile büyük ölçüde aynı" dedi.
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin Yeni eylem planının bakanlığa ilettikleri ve içinde torba yasa talebi de olan raporla örtüştüğünü söylerek, "Sayın Başbakanımızın açıkladığı Eylem Planı, bizim de üzerinde çalışarak, Alanya’mızın gururu Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu vasıtasıyla Kültür ve Turizm Bakanımıza ulaştırdığımız rapor ile büyük ölçüde aynı. Buradan hükümetin planı yaparken sektörü iyi analiz ettiği fikrini çıkartabiliriz. Bundan sonra artık bu planın takipçisi olacağız. Yine bizlere sektörden gelen talepleri de ilgili bakanlıklara iletmeye devam edeceğiz” dedi. Torba Yasa önerisinde bulunduklarını söyleyen Şahin, “Bu açıklanan maddeler özetle Sayın Başbakanımızın açıkladığı gibi turizmcilerin devlete ve bankalara olan borçlarının ertelenmesi, yapılandırılması ve banka kredilerinden daha fazla yararlanması üzerine hazırlanmıştı. Yine Torba Yasa dışında yıllardır mücadelesi verilen Turizm Tesislerinin ihracatçı kapsamına alınması konusuna da dikkat çekmiştik“ şeklinde konuştu.

'YAKIT DESTEĞİ SEVİNDİRİCİ BİR GELİŞME'
Eylem Planında 6 bin dolarlık yakıt desteğinin tüm dünya ülkelerini içine alacak şekilde genişlediğini söyleyen Şahin, “Sayın Başbakanımızın açıkladığı eylem planında daha önce açıklanan A Sınıfı Seyahat Acentelerine yapılan uçak başı 6 Bin dolarlık yakıt desteği konusu var. Desteğinin kapsamı tüm dünya ülkelerini içine alacak şekilde genişledi. Sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz. Bununla ilgili olarak da zaten geçtiğimiz hafta bir değerlendirme yapmıştık. İkincisi, Türkiye'ye turist getiren A Grubu seyahat acentelerine kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı getirildi. Bu destekten yararlanan firmalar için turist getirecek ülke 13'ken 26'ya çıktı. En az 400 bin turist getiren seyahat acentelerine 100 bin TL'ye kadar kredi kullanma hakkı tanındı. Bu kararın acenteleri ülkemize operasyon yapmak için teşvik edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

'BANKALARIN TURİZM SEKTÖRÜNE DESTEK OLMA ZAMANI'
Şahin, "Eylem planında en çok dikkati çeken maddelerden biri de yıllardır mücadelesini yaptığımız Turizm İşletmelerinin İhracatçı kapsamına alınması konusunda yaşanan olumlu gelişmelerdir. Eylem planında Konaklama ile deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenler ihracatçı sayılacaklar. Ayrıca Yurt dışı fuarlara katılım desteğinden istifade edecekler. Raporumuzda da yer alan bu hususta gelinen noktayı ben krizi fırsata çevirmek olarak değerlendiriyorum. Bu kararın meyvelerini sektörümüz kriz sonrasında da toplayacaktır diye düşünüyorum. Bu bir başlangıç olacaktır ve ilerleyen dönemlerde bunun da kapsamı genişleyecektir inşallah. Taleplerimiz içinde yer alan ve hükümetimizin kayıtsız kalmadığı bir diğer konu da Kredilerin geri dönüşünde sorun olursa yeniden yapılandırılma yapılmasıdır. Bu dönem Bankaların turizm sektörüne destek olma zamanıdır” şeklinde konuştu.

'BAŞBAKANIN AÇIKLAMALARI SEKTÖRE MORAL GETİRDİ'
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onaylı deniz turizmi tesislerinin Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla destekleneceğini söyleyen Şahin, “Yat limanları, rıhtım iskeleler bu yasal düzenleme ile daha işler hale gelecektir. Yani bu tesisler de Konaklama tesisleri gibi desteklerden yararlanacaklar. Eylemin Sekizinci maddesi de hazine mülkü ve ecrimisil gibi kira bedellerinin ertelenmesi ve 3 eşit taksitte ödenmesini içermektedir. Bunu da gayet olumlu buluyoruz. İlk aşamada Sayın Başbakanımızın açıklamalarının sektöre moral ve soluk getirdiği de bir gerçektir. Pek tabi ki bizler turizmcilerden gelen talepleri bakanlarımız ve başbakanımıza iletmeye devam edeceğiz” dedi.

'OLUMSUZ BEYANATLAR VERMEYİ DOĞRU BULMUYORUZ'
Kriz zamanında kara kara düşünmek yerine daha fazla çalışılması gerektiğini vurgulayan Şahin,"Kriz var diye karar kara düşünmek veya sürekli olumsuz beyanatlar vermeyi de doğru bulmuyoruz. Bunun yerine turizm ile ilgili kurumlar her zamankinden daha fazla çalışmak ve üretmek zorundadır. Zaten turizmdeki rakiplerimiz pastadan daha fazla pay kapmak için kara propaganda yapmaktadır. Ben sektör temsilcilerini bu konuda dikkatli olmaya davet ediyorum. Daha fazla çalışılması ve üretilmesi gereken zamandayız dedik. Peki biz Rusya ile yaşanan kriz esnasında neler yaptık? Kriz patlak verir vermez ilçemizde yaşayan Rus Uyruklu dostlarımız bir araya gelmiştik. Bu toplantıda malumlarınız olduğu üzere Sayın Dışişleri Bakanımız da Alanya’dan tüm dünyaya dostluk ve barış mesajları vermişti. Daha sonra farklı Pazar arayışları içine girdik. Antalya’da gerçekleşen 1.MENA Ülkeleri Zirvesine katılan ve içlerinde ülkelerin en önemli seyahat acenteleri yetkilileri, gazeteciler ve büyükelçilerin oluşturduğu 250 kişilik heyeti Alanya’da ağırladık. Kısacası bir yandan hazırladığımız raporları ilgililere sunarken bir yandan da farklı pazarlar konusunda çalışmalar yaptık" dedi. Hükümetin verdiği sözlerin takipçisi olduklarını dile getiren Şahin, Turizm Eylem Planı konusunda başta Başbakanmız Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.