İlk Ders Bakan Çavuşoğlu'ndan

İlk Ders Bakan Çavuşoğlu'ndan
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ile Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi’nin (AHEP) “2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni” ve "Sahada ve Masada Güçlü Diplomasi” konulu programa katıldı.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Spor Salonu’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun teşrifleriyle gerçekleştirilen programa ev sahibi ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan’ın yanı sıra Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tekin Aktemur, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Yasin EmreAHEP Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner, milletvekilleri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

“ALKÜ ALANYA’MIZIN GELİŞİMİNE DİNAMİZM KAZANDIRMIŞTIR”
Törenin açılış konuşmalarını ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan ile AHEP Rektörü AHEP Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner gerçekleştirdi. Salonda bulunanlara hitaben yaptığı konuşmasına “Bilgi üretiminin güç bilgi paylaşımının ise üstünlük olduğu günümüzde üniversiteler bilgiye ev sahipliği yapması, erişimini kolaylaştırması, akademik yetkinlikte kişiler yetiştirmesi yönleriyle toplumun en önemli kurumlarındandır” sözleriyle başlayan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan konuşmasının devamında “Üniversiteler; eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve topluma hizmet sağlama misyonuyla içinde bulunduğu bölgenin ve ülkenin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli görevler üstlenmektedir. Bu sorumluluk bilinciyle hareket eden Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi de eğitim, bilim, kültür ve sanat alanlarındaki yüksek enerjisiyle kısa sürede Alanya’mızın gelişimine yeni bir dinamizm kazandırmıştır. Ülkemizin genç üniversitelerinden biri olmasına rağmen hızlı bir ivme yakalayan üniversitemiz, her geçen gün kalite odaklı büyüme hedefiyle eğitim, araştırma-geliştirme, fiziki altyapı ve donanım olarak gelişmektedir. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi bugün 10 Fakülte, 3 Enstitü, 1 Yüksekokul, 5 Meslek Yüksekokulu ve 13 Araştırma ve Uygulama Merkezi ve 380 yetkin akademik kadrosuyla eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmaların yanı sıra sanatsal, sportif ve kültürel alanda da bölgemize ve ülkemize önemli katkılar sunmaktadır” dedi.

“BU AKADEMİK AÇILIŞ ÜLKEMİZDE BİR İLKTİR”
Ardından söz alan AHEP Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner ise “Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitemizin değerli Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan ile birlikte bu günün her iki üniversitemiz için bir milat olacağına inancımız tamdır. Sayın Bakanım, sizin önderliğinizde birlikte yapılan bu akademik açılış ülkemizde bir ilktir ve yaratacağı sinerji her iki üniversitemizin ve Alanya’mızın gelişimine çok daha fazla katkı sağlayacaktır” dedi. Rektör Öner konuşmasına şöyle devam etti: “Üniversitelerin değişmemesi, hep var olması gereken temel özellikleri kamusal yarar niteliği ile üniversite özerkliğidir. Ülkemizde özel üniversite yasasının çıkarılarak, Üniversitemiz gibi kar amacı gütmeyen, tümüyle kamusal yarar anlayışı ile çalışan az sayıdaki vakıf üniversitelerine devlet desteği sağlanmasının çok yerinde olacağı düşüncesindeyim.”

Açılış konuşmalarının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun "Sahada ve Masada Güçlü Diplomasi” konulu konuşmasını gerçekleştirdiği törene Bakan Çavuşoğlu’nun davetiyle önemli isimler de geldi. Açılışa üç sürpriz isimle birlikte katılan Bakan Çavuşoğlu, Yapımcı Acun Ilıcalı ve Türkiye’de Fenerbahçe’de uzun yıllar forma giyen Senegalli futbolcu Moussa Sow, Sivasspor'da da forma giyen Jacques Faty öğrenciler ile bir araya geldi.

“SAHADA VE MASADA GÜÇLÜ DEMOKRASİ”
Bakan Çavuşoğlu "Sahada ve Masada Güçlü Diplomasi” konulu konuşmasına geçmeden önce Alanya’da öğrenim gören öğrencilerin sorunlarına da değinerek; “Öğrenci kardeşlerimizin yurt sorunu yaşadıklarını biliyorum bu sorunları çözmek için gayret gösteriyoruz ve yeni yurtlar açıyoruz. Hem Alanya’da hem de Gazipaşa’da ve daha yenilerini de inşallah inşa ederek öğrenci kardeşlerimizi daha huzurlu bir ortamda kalmalarını sağlamak için çalışacağız. Yine tüm sosyal projelerinde üniversitelerimiz için hayata geçirerek sadece ders değil her alanda öğrencilerimizin başarılı olmasını hedefliyoruz” dedi. Ardından Bakan Çavuşoğlu konuşmasında kısaca Türk dış politikası hakkında bir değerlendirme yaparak; “Gerçekten dünya değişiyor, ülkemiz değişiyor ülkemizin etrafında çok ciddi değişimler yaşanıyor. Ülkemizin ve iç politikalarımızı nasıl bu gelişime, değişime adapte etmek gerekiyorsa özellikle gençlerin taleplerine karşılamak için bu politikaları güncellemek gerekiyorsa dünyada ki gelişmelere göre de dış politikamızı ona göre oluşturmamız yönlendirmemiz, oluşturmamız ve uygulamamız gerekiyor” diye konuştu.

Dünya genelinde Türkiye’nin dış politikasının duruşundan da bahseden Bakan Çavuşoğlu; “Çok kıymetli hocalarım ve öğrencilerim böyle değişen bir dünyada ve sürekli büyüyen bir Türkiye’nin dış politikası nasıl olmalıdır. 360 derece açıyla tüm dünyaya ulaşabilen bir dış politika olması lazım. Yerimizde saymak, kabuğumuzun içinde kalmak bize yakışmaz. Gücümüzün ve potansiyelimizin de çok gerisinde de bir tutum olur ve her zaman kapasitemizi biliyoruz, ne yapabileceğimizi, ne yapmayacağımızı biliyoruz. Hayalci değiliz ve bu gün 360 derece anlayışla dünyanın her yerinde varız” diyerek konuşmasına devam etti.

Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılan "Geleceğe Nefes" seferberliği çerçevesinde Bakan Çavuşoğlu ve beraberindeki protokol üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telekonferansla canlı yayınına bağlanarak ağaç dikimi kampanyasına katıldı.

Akabinde Bakan Çavuşoğlu’nun davetiyle törene katılan TV 8’in sahibi, ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı, üniversiteli öğrencilerle bir araya geldi. Anılarını videolar eşliğinde salonda bulunanlar ile paylaşan Ilıcalı, öğrenciler ile tek tek ilgilenerek hatıra fotoğrafı isteklerini geri çevirmedi.