Başbakan Yardımcısı Işık, Bilimden uzaklaştık, geri kaldık

Başbakan Yardımcısı Işık, Bilimden uzaklaştık, geri kaldık
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Konaklı'daki Bera Otel'de Adalet Medeniyet Derneği Mühendislik Buluşması'na katıldı.

Alanya'da bir otelde yaptığı konuşmasında mühendisliğin öneminden söz ederek başlayan Işık, "Mühendislik, toplumun gelişmesinde sosyal bilimler ile birlikte çok önemlidir. Bilim, Allah'ın kainata koyduğu kuralların keşfedilmesidir. Bugün Sibernetik'i konuşuyoruz, Batı'da bile kurucusu El Ceziri kabul edilir. İbni Sina, Harezmi, Biruni gibi adını saymakta zorlanacağımız o kadar çok bilgin, o kadar çok şey yapmış ki..." dedi.


'NE ZAMAN Kİ BİLİMDEN UZAKLAŞILDI...
'
Osmanlı'nın, belli bir döneminden itibaren fenni bilimlere gereken önemi vermediğini vurgulayan Işık, "Batı, Haçlı Seferleri'yle anladı ve 'Biz Ortaçağ ile bu İslam medeniyetini yenemeyiz.' deyip Rönesans ve Reform yaptı. İlk Osmanlı medreselerinde fenni ve dini ilimler birlikte okutulurdu. Zamanla ne yazık ki fen bilimlerinden uzaklaşıldı. Ne zaman ki 'Nakli bilimler bize tek başına yeter.' denmeye başladı, o zaman Batı medeniyeti bizi geçmeye başladı." ifadelerini kullandı.


ÜRETİMİN PSİKOLOJİK BOYUTU

Konuşması boyunca sürekli yerli üretime vurgu yapan Işık, Türkiye'nin ilk uçaklarını üreten fabrikanın kurucusu Nuri Demirağ'ın, İsmet İnönü zamanında çok popüler olup onun iktidarı için bir tehditmiş gibi sunularak kasten batırıldığını ifade etti. Işık, Devrim otomobili üretildiğinde basının düzgün çalışan prototipi değil, benzin konulmadığı için hareket etmeyen prototipi manşet yaptığını anımsatarak "O gün bu işler devam etseydi, Türkiye bugün kim bilir nerelerde olurdu... Bu işin psikolojik boyutunu asla unutmayın." diye konuştu.