Robogait Cihazı Hastalara Umut Oldu

Robogait Cihazı Hastalara Umut Oldu
Alanya Devlet Hastanesi'nde hizmet vermeye başlayan Robogait cihazı, yürüme güçlüğü çeken hastaların tedavisinde umut oldu.
Alanya Devlet Hastanesi'nin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde hizmete giren Robogait (yürüme robotu) cihazı, omurilik yaralanmaları, inme, parkinson, beyin hasarı, serebral palsi, multiple skleroz gibi çeşitli nörolojik hastalıkların erken dönem tedavisine yardımcı olarak kullanılıyor. Hasta bir yürüme bandının üzerinde askılar vasıtasıyla yukarı alındıktan sonra bacaklarına yerleştirilen robotik parçalar yardımıyla normal yürüyüş şekline birebir tarzda yürüme hareketi yaptırılıyor. Vücut ağırlığı, yürümenin temposu ve şekli bilgisayar programıyla kontrol edilen sistemde, hasta karşısındaki sanal gerçeklik ekranından durumunu izleyebiliyor.

'SÜRECİ HIZLANDIRIYOR'
Sistemin en önemli avantajının normal yürümeye çok benzeyen şekilde hareketler yaptırması ve beyindeki merkezleri sürekli uyarması olduğunu belirten  Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Tevfik Yazan, bu yöntemle hastaların iyileşme sürecinin hızlandığını ve yürüme şekillerinin normale yakın bir biçimde geliştiğini söyledi. Robogait sisteminde kas gruplarının güçlendirilmesi, yük aktarımı, denge, fonksiyonelliğin yeniden oluşturulması ve koordinasyonun sağlamasında etkili bir yol olduğunu aktaran Başhekim Yazan, "Robogait cihazı Patika Engelsiz Yaşam Gönüllüleri Derneği ve  Alanya Belediyesi'nin katkıları ile 2013 yılında hastanemize bağışlanmıştır. Bir destekleyici tedavi yöntemi olan Robogait terapisi hastaların kas, kemik ve eklemlerinden beyine sürekli uyarı ve besleme sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırıyor" dedi

'BİRÇOK ŞEHİRDEN HASTA GELİYOR'
Tedaviye sadece  Alanya'dan değil çevre şehirlerden de talep olduğunu vurgulayan Başhekim Tevfik Yazan, şöyle dedi:

"2015 yılında hastanemizde Robogait cihazı ile sadece ilimizden değil  Kütahya,  Afyonkarahisar,  Gaziantep ve  Mersin gibi birçok şehirden de hastalar başvurmuş ve tedavi hizmeti almıştır. 2015 yılında bu hizmetten yararlanan 334 hastamıza toplam 1130 seans tedavi uygulanmıştır. Tedavide temel yaklaşım, işlev görmeyen alt ekstremitelerin normal yürüyüş deseninde harekete geçirilmesi ve yük aktarımının kontrollü olarak yapılmasıdır. Robotik sistemin kontrolünde oluşan yürüyüş ile nöronal yol aktive edilerek kombine bir tedavi hedeflenir. Robot yardımlı yürüme tedavisinde hastanın durumu ve tedaviye uygunluğu hekim tarafından değerlendirip, bu değerlendirme yüksek tansiyon, diyabet, nörolojik rahatsızlıklar, kardio pulmoner hastalıklar, iyileşmeyen bası yaraları, ileri osteoporoz, dolaşımı etkileyen problemler ve kontraktür gibi yürüyüşü engelleyecek durumlar göz önünde bulundurularak yapılmaktadır."

'TEDAVİ ETKİLİ'
Hastanede Robogait cihazıyla tedavi gören 54 yaşındaki Aziz Köklü, geçirdiği kanal daralması şikayetiyle ameliyat olmasının ardından bacaklarında uyuşma tespit edildiğini anlattı. Sonrasında Robogait tedavisine başladığını kaydeden Köklü, 14 seans gördüğünü ve 10 seans daha göreceği tedavinin etkili olduğunu vurguladı.