Anne Sütünün Mucizesi

Anne Sütünün Mucizesi
ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dünya Emzirme Haftası kapsamında emziren anne, anne adayları ve hastane çalışanlarına yönelik eğitimler düzenledi..

ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dünya Emzirme  Haftası  kapsamında emziren anne, anne adayları ve hastane çalışanlarına yönelik  eğitimler düzenledi. Çocuk doktorları tarafından verilen eğitimde; anne  ve anne adaylarına emzirme teknikleri, emzirmenin bebeğe ve anneye faydaları, anne sütünün yararı konusunda bilgiler aktarıldı. Dünya Emzirme Haftası’na dikkati çekmek adına bir açıklama yapan  Dr. Öğr. Üyesi Şakir Genç bir annenin bebeğine vereceği ilk ve en güzel hediyenin anne sütü olduğunu söyledi. Şakir Genç; “ Süt çocukluğu döneminde en  ideal  besin olan ve olumlu etkileri ömür boyu devam eden anne sütü ile beslenme her çocuğun en doğal hakkıdır. 

• Uygun teknikle, uygun sıklıkta, uygun sürede emzirmek

• İlk altı ay sadece anne sütü ile beslemek

• İki yaşa kadar ek besinlerle birlikte emzirmeyi sürdürmek ideal beslenmenin temelidir. 

Bu dönemde amacımız sadece beslemek değil ‘’sağlıklı beslemek’’ olmalıdır.  Anne sütü ile beslenmenin yararı sadece süt çocuğu döneminde değil, ileri yaşam sağlığı üzerine olumlu katkıları oldukça değerlidir. 

Anne sütü;

* İlk 6 ayda bebeğin ihtiyacının %100’ ünü

* 6-12 ayda bebeğin ihtiyacının %50’ sini 

* 12. aydan itibaren de  %30’unu karşılar.

Her bebek için kendi annesinin sütü  idealdir.  Her bebeğe özel bileşimde salgılanır. Anne sütü bileşimi bebeğin erken  doğumuna, gelişimine, gün  içindeki  öğünlerine  göre en uygun  olacak  şekilde değişmektedir. Bu durum anne  ve  bebek  arasında vazgeçilmez duygusal  bir bağ oluşmasına neden olmaktadır. Anne  sütü  alan  bebeklerde,karın  ağrısı ,kabızlık  ve gaz sancısı daha  az  görülür. Bebeğin zekasını 8 -10 puan artırır. Anne  sütü  ile 

beslenen bebeklerde;  konuşma  problemi, şeker  hastalığı,  lenf  kanseri,  kansızlık ve diş  çürükleri  daha  az  görülür. Uzun  süre Emzirme; Orta kulak ltihabı riskini azaltır, allerjiye karşı korur.Bebeği pişikten korur ve enfeksiyon hastalıkları riskini azaltır.

Emzirmenin  sadece bebeğin değil anne sağlığına da olumlu katkıları vardır.

Emzirme ile  annelerin meme  kanseri, rahim kanseri, kansızlık (anemi) , kemik erimesi (osteoporoz ) gibi hastalıklara  yakalanma riski azalır. Emzirme  hormonları; anneyi  gevşetir,rahatlatır, daha  çabuk uykuya dalmasını  sağlar  ve  anneyi dinlendirir. Emziren anneler eski  kilolarına daha çabuk döner.

Anne sütü sadece süt değildir  mucizedir  

Biz Alanya ALKÜ Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Kliniği olarak ilk altı ay sadece anne sütü öneriyoruz ve önermeye devam edeceğiz.” Dedi.