Alkü'de hastanın kendi akciğeri kendine tekrardan nakledildi

Alkü'de hastanın kendi akciğeri kendine tekrardan nakledildi
Öksürük şikayeti ile Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 65 yaşındaki Mustafa Dipbakuz'un sağ akciğerinde tümör tespit edildi. Hastanın başarılı bir operasyon ile ilk önce sağ akciğeri çıkartılıp kitlesi temizlendi ardından akciğeri tekrardan kendisine nakil edildi. Dipbakuz'a kesilen akciğer atar damarının yerine ise kalp zarından yeni bir damar yapıldı.

Öksürük şikâyeti ile ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı ve ALKÜ Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Oktay Aslaner'e  başvuran hasta   Mustafa Dipbakuz'un yapılan tetkikler sonrasında sağ akciğerinde tümör olduğu tespit edildi. Ana soluk borusu ve akciğer ana atar damarı tutan kitle yeri nedeniyle  ameliyat tekniği açısından oldukça zor bir vakayı, meslektaşı  Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Akkaya ile koordineli bir çalışma sürdüren  Aslaner durumu değerlendirdikten sonra ameliyat kararı aldı. Dipbakuzun operasyon ile ilk önce sağ akciğerin ana bronşu ve sağ akciğer ana atardamarını tutan kitle başarıyla temizlendi ardından çıkartılan akciğer tekrardan hastanın kendisine nakil edildi. Operasyon gereği sağ atar damarı kesilen Dipbakuz'a kalp zarından yeni bir atar damar yapılarak damarların tekrardan çalışması sağlandı. 2 gün yoğun bakımda kalan hasta daha sonra servise yatırıldı. 
Eski sağlığına kavuşan hasta Mustafa Dipbakuzun ilk ziyaretçileri ise doktorları oldu.  Öğr.Görevlisi Aslaner operasyon hakkında bilgi verdi. Oktay Aslaner, ”Meslektaşım Özgür Akkaya ile zor olanı başardık. Hastanemizde ilk defa  gerçekleştirdiğimiz operasyon ile Mustafa Dipbakuz'un kitlesini temizledikten sonra tekrardan kendi akciğerini kendisine nakil ettik. Operasyon sırasında hastanın kalp zarından yeni bir parça alarak yeni bir atar damar oluşturduk. Mustafa Dipbakuz yenilenen kendi akciğeri ile tekrardan hayata tutunmayı başardı. Üniversitemizin ve hastanemizin bizlere sağladığı olanaklar sayesinde hekim arkadaşlarımızla uyum içerisinde çalışmakta başarılı işlere imza atmaktayız. Bu başarı üniversitemiz ve hastanemizin başarısıdır.  Bu tür ameliyatlarımız aratarak devam edecektir“dedi.