Alanya’da bir ilk daha!

Alanya’da bir ilk daha!
Bağışıklık düşüklüğü olan hastalıklarda yeni bir uygulama başladı. ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi  ilk kez gerçekleştirilen  tedaviyle birlikte İmmün yetmezliği (bağışıklık düşüklüğü) olan hastaların artık hastaneye  gelmesine  gerek kalmayacak.  

3  haftada 1 hastaneye gelen yatış  yapılarak  damar  yolundan  ilaç alan hastalar  yeni uygulamayla  birlikte aileye  eğitim verilerek   tedavilerine evlerinde devam edebilecekler. 

Bağışıklık sistemi, vücudumuzu  hastalıklara karşı savunan doku,  organ ve vücudumuzca salgılanan hormonlardan oluşmaktadır.  İmmün yetmezliği (bağışıklık düşüklüğü)’nin tedavisi  ise oldukça zahmetli ve zordur.   Hastanın yatarak damardan verilen  ilaçlarla   kanda eksik olan veya düzgün çalışmayan bazı IgG antikorlarının yerini alması beklenir. İmmün yetmezlik hastalarında kullanılan  intravenöz  immunglobulin (IVIG) isimli serum tedavisi  son yıllarda ülkemizde de  Avrupa ve Amerika’da ki gibi karın cildinden uygulanmaya başlanmış ve hastaların  hastaneye  yatış gereksinimlerini azaltarak hayat kalitelerinde  artış sağlanmıştır. ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi  29 Haziran  2018 tarihinden itibaren  Alanya’da  ilk kez bu hizmeti vermeye başlamıştır.   

Sema ve Erdal Bulanık  çifti Trizomi 18 diğer adıyla Edwards sendromu (hücre bölünmesindeki bir hatanın neden olduğu  kromozomal anomali)  hastalığı  olan 10 yaşındaki kızları Ceylin  için Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Esra Hazar Sayar‘a başvuruda bulundu. Ceylin   İmmün  eksikliği  nedeniyle  3 haftada  bir  damar  yolundan  ilaç tedavisi almakta ve  hastanede yatmaktaydı.    Yeni  uygulamayla  birlikte  Ceylin, hastaneye gelmesine  gerek kalmadan ailesi tarafından  karın bölgesinden subkutan olarak cilt altından tedavisini olabilecek.
Uygulama  hakkında  bilgi veren  Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Esra Hazar Sayar ;”  Bugün hastanemizde  ve Alanya’ da  ilk kez IVIG tedavisi subkutan olarak cilt altından uygulanmış ve aileye eğitim verilmiştir. Bu tedavi yönteminin damardan tedavi alan diğer hastalarımıza da uygulamayı hedefliyoruz. Böylelikle  hastaneye yatış  oranlarının, okul ve iş gücü kayıplarının azaltılmasını, hastalarımızın ise  hayat kalitesini yükseltmeyi  planlamaktayız.” dedi.

Hastane Başhekimi Prof.Dr. Bülent Adil Taşbaş  yenilikçi sağlık anlayışımızla birlikte  hastalarımıza kaliteli  sağlık hizmet  sunmak  için buradayız dedi. Prof.Dr. Bülent Adil Taşbaş  ; “daima ileriyi düşünmekte kendimizi  her gün yenilemekteyiz. Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanımız  Dr. Esra Hazar Sayar ‘a vermiş olduğu  yeni hizmetten ötürü  kendisine teşekkür  eder  başarılarının devamını dilerim.”  dedi.