Antalya’da 429 Tarihi Eser Açık Arttırmada

Antalya’da 429 Tarihi Eser Açık Arttırmada
Antalya Antik Müzayede tarafından düzenlenecek müzayedede 2'nci Abdülhamid dönemi saray ressamı Fausto Zonaro'nun tuval üzerine yağlı boya İstanbul konulu tablosu, 3'üncü Selim ve 1'inci Abdülhamid'e ait iki fermanın da aralarında bulunduğu 429 eser açık artırmayla satışa sunulacak.
Antalya Antik Müzayede tarafından düzenlenecek müzayedede 2"nci Abdülhamid dönemi saray ressamı  Fausto Zonaro"nun tuval üzerine yağlı boya  İstanbul konulu tablosu, 3"üncü Selim ve 1"inci Abdülhamid"e ait iki fermanın da aralarında bulunduğu 429 eser açık artırmayla satışa sunulacak.

Antalya Antik Müzayede tarafından düzenlenecek tablo, hat, ferman, obje ve sanat eserleri müzayedesi, 15 Mayıs pazar günü saat 14.00"de Club Hotel Sera"da gerçekleştirilecek. Müzayedede, 2"nci Abdülhamid dönemi saray ressamı  Fausto Zonaro"nun tuval üzerine yağlı boya  İstanbul konulu tablosu, 3"üncü Selim ve 1"inci Abdülhamid"e ait her biri 1.5 metre uzunluğunda iki fermanın da aralarında bulunduğu 429 eser satışa sunulacak.

ATATÜRK"ÜN CENAZE LARI MÜZAYEDEDE

Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür ve Sanat Merkezi sanat danışmanı  Ahmet Muhtar Kızıltan, müzayedenin antika meraklıları ve koleksiyonerlerin ilgisini çektiğini söyledi. Açık artırmada daha önce müzayedelerde yer almayan, sergilenmeyen eserlerin bulunduğuna değinen Kızıltan, bunlardan birinin de  İngiltere"den getirilen, içerisinde  Mustafa Kemal Atatürk"ün cenazesi sırasında çekilen 30 fotoğrafın yer aldığı albüm olduğunu kaydetti. Albümün  Bulgaristan devletince hazırlandığına işaret eden Kızıltan, "Büyük bir bölümü bugüne kadar yayınlanmamış fotoğraflardan oluşuyor. Araştırmalarımızda benzerlerini göremedik" dedi.

FİKRET OTYAM"IN "ESKİ GELİNİ"

Öne çıkan bazı eserler hakkında bilgiler veren  Ahmet Kızıltan, şöyle dedi:

"Geçen yıl hayatını kaybeden gazeteci- ressam  Fikret Otyam"ın "Eski Gelin" isimli imzalı tablosu 27 bin, 2"nci Abdülhamid Dönemi saray ressamı İtalyan  Fausto Zonaro"ya ait tuval üzerine yağlı boya  İstanbul konulu tablosu 200 bin, özel kutusunda bir adet 33"lük ve bir adet 99"luk ateş kehribar tespih 24"er bin, 4 ayaklı ahşap tavla 1800, ayaklı vazo 60 bin, saat takımı 18 bin TL"den satışa çıkacak." 

1.5 METRE UZUNLUĞUNDA FERMAN

Müzayededeki eserlerin 2 bin ile 200 lira arasında açık arttırmaya çıkarıldığına vurgu yapan Kızıltan, şu bilgileri verdi:

"Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait çok sayıda gravür obje, tablo, mücevher, tespih, hat ve berat satışa sunulacak. Her kesimden meraklı müzayedeye katılabilecek. Sultan  Abdülmecid"e ait, tuğrası altın ve elle çekilmiş, kırmızı ve siyah mürekkep kullanılarak yazılan 8 satır zerefşanlı (altınla süslü) feraşet beratı 36 bin liradan açık arttırmaya çıkacak. Müzayedenin en ilginç iki eserinden birisi 1786 tarihli 1. Abdülhamid"e ait 25 satırlık ferman. Fermanın Emtia Gümrüğü Sandık Emini Seyyit Mustafa"nın oğlu ve kızına aktarılan esham (faizsiz borç alınması) vergisiyle ilgili. İkinci eser ise 3. Selim"e ait 1804 yılında çıkarılan 15 satırdan oluşan ferman. Bu ferman  Bursa"daki gelirlerden bir miktarının Haremeyn-i Şerifeyn"e (İslam dinince kutsal sayılan  Mekke ve Medine"ye verilen isim) hizmet eden bir kişiye aktarılmasıyla ilgili. Her biri 1.5 metre uzunluğundaki fermanlar, 130"ar bin TL"den satışa çıkacak. Sanatseverler uygun fiyatlarla bu eserlere sahip olabilecek."

- Antalya