Alanya'da Yörük Gelini Sergisi

Alanya'da Yörük Gelini Sergisi
“Duvaktaki Bereket Yörük Gelini” isimli sergi Antalya, Kumluca ve Expo 2016’dan sonra şimdi de Alanya’da sergilenecek. Yörük yaşamı ve gelin kültürünün anlatıldığı serginin açılışı, yarın Alanya Kültür Merkezi’nde saat 16.00’da gerçekleştirilecek.
Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) bünyesinde 2015 yılında kurulan Antalya Kadın Müzesi; somut olmayan kültürel miraslarımızdan olan yörük kültürüne, özellikle de yörük yaşamı içindeki kadına sahip çıkmayı da amaçlıyor.

Yörük yaşamını ve gelin kültürünü konu alan sergi, Alanya Kültür Merkezi’nde yarın saat 16.00’da Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in katılımı ile açılacak ve 21 Kasım’a kadar Alanya halkının beğenisine sunulacak.  Serginin Küratörlüğünü Prof. Nevzat Çevik kendine ait fotoğrafların da bulunduğu toplam 40 adet fotoğrafla yapmakta. Fotoğraflar yörük yaşamını ve onun içinde gelin kültürünü içeriyor. Serginin bir bölümünde ise Antalya Olgunlaşma Enstitüsünün yörük gelin kıyafetlerinin bugüne uyarlanışı ve takılarının bugüne şekillenmesini kapsıyor. Diğer yandan serginin çok dikkat çeken bir objesi de Antalyalı Moda Tasarımcısı Deniz Koparal’ın Etekleri Yörük Çadırını ve onun içinden günümüz gelinliği ile yükselen, bir elinde bereketi simgeleyen başak ve diğer elinde nazara karşı sarımsak ve gelin teli olan, yüzü nazarlıkla örtülü “Duvaktaki Bereket” isimli enstalasyon yer alıyor.

Henüz yaşamakta olan, kaybolmaması için çaba sarf edilmesi gereken Yörük Kültürümüze dikkat çekmeyi de amaçlayan Antalya Tanıtım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Şen, “Vakfımız bünyesinde kurulan Antalya Kadın Müzesi bu sergi ile Antalya, Kumluca’da olduğu gibi Alanya’da halkımızın yanında, okulların bu sergiye çok ilgi göstereceğini umuyoruz, toplumun kültürel köklerinin bilinmesi çok önemli” dedi.

Kadın Müzesinin Kurucularından ve ATAV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yeliz Gül Ege, “Bugün kadına şiddetin konuşulduğu dünyada, kadını evinin obasının direği olarak gören, cenneti onun ayakları altında olduğu anlayışını belirten bir kültürü yeniden ülkemizde tanıtmalıyız. Cumhuriyetle kadının kazandığı hakların öneminin böylece anlaşılacağına da çalışmalarımızla katkı vermek istiyoruz.” dedi

Alanya’nın yörükler şehri olduğunu belirten Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de, “Alanya’da hala yörük kültürü yaşanmaya devam ediyor. Kültürel ve sosyal değerlerimizi yansıtan bu sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. ATAV ve Antalya Kadın Müzesi’ne yörük kültürünü yaşatmak adına gösterdiği gayret ve çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.  Yarın açılışını gerçekleştireceğimiz sergiye tüm Alanya halkını davet ediyorum.” dedi.