Tavşan: Her kafadan ses çıkmasın

Tavşan: Her kafadan ses çıkmasın
Alanya Hal Derneği Başkanı Adem Kaya’nın davetlisi olarak Alanya'ya gelen Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Alanya'da Sebze ve Meyve Halini ziyaret etti.

Hal Derneği Başkanı Adem Kaya ile dernek yönetimi ve Avokadocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen’in refakat ettiği Tavşan ve diğer illerden gelen hal dernek başkanları, hal esnafı ile sohbet edip ilçede ki üretim hakkında bilgi aldı.  
Narenciye, sebze ve tropik meyveler konusunda bilgi verilen Tavşan,  geçen kış yaşanan stokçuluk tartışmasına dikkat çekti. “Arz ve talep denilen bir denge var. Hal komisyoncusu arkadaşlar hal borsasına göre dengeye göre fiyatları değerlendiriyor. Kimi zaman hava şartları ve ihracata göre üreticinin ürününü günlük piyasaya göre değerlendirmekte. Bu yıl sarımsak dışında yüksek fiyat bulan ürün yok” dedi.

HER KAFADAN SES ÇIKMASIN

Ispanak nedeniyle yaşanan zehirlenmelerin sorulduğu Tavşan, “Ispanak konusunda ise fırsatı faydaya döndürmek gerekir. Tarımsal ilcalar var ürünün iyi olması içi. Bizden ziyade gıda ve ziraat mühendislilerinin konusu. Zehirli bir otun karışımı nedeniyle sağlık problemi yaşadık. Bu konuşulduğu anda üreticimiz tokat yiyor. Canlı sağlığı her şeyin önünde, buna ülke olarak dikkat etmeliyiz. Tarım müdürlükleri bu konuda sürekli hizmet vermeli, tarımsal danışmanlık firmaları sürekli analiz yapıp hizmet vermeli. Üretimiz zaten uzun süredir bilinçli bunlara dikkat ediyor. Sürekli denetlenmeli, hatta hallerinde analiz laboratuvarları olmalı. Denetleme esas bu işin ilacını satan firmalardan başlamalı. ,ilaçlar reçetesiz olmamalı. Hasat dönemine kadar dikkat edilmeli. Eskiden nardı geçen haftalarda ıspanaktı bu ne ilk ne son. Bu konuda teknik donanımsız kişilerin konuşmalarından, açıklamalarından üreticimiz zarar görür. Herkesin ailesi var halk bunu bilmesi gerekiyor. Süreç rastgele yürütülmeyerek üreticinin zarar görmesine mani olmalıyız. Sağlığımızın yanında buda önemli. Domates konusunda son günlerde biraz hareketlenme oldu. Hava olağanüstü sıcak gidiyor. Tüketici doğru fiyata yemesini isteriz ama üreticinde ayakta durması gerekiyor. Sebze meyve tarımın gıdanın içinde katkı maddesi olmadığı için sektörüne en önemli bölümü. İnsanları kırsaldan uzaklaştırmamalıyız. Üreticinin güvenilir fiyat bulması gerekir
.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRETİM ÇOK ÖNEMLİ

Alanya’da, ALTSO, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Alanya Avokadocular Birliği’nin katkıları ile coğrafi işaret alınan Alanya Avokadosuna dikkat çeken Tavşan, “Avokadoya coğrafı işaret alınmış. Bu ürünler marka değerine döndürülmeli. Alanya’da yetişen muz, malta eriği (yeni dünya- muşmala), avokadonun yanı sıra yeni tropik meyvelerden de yetişme ihtimali var. Bunların kıymetini bilip marka değeri oluşturmalıyız. Alanya’da bu 3-4 ürün, Alanya markası ile olmalı başka bölgeler farklı markalarla satılmamalı. Bu işin standarttı olmalı. Alıcının bu güveni duyması gerekiyor” diye açıklama yaptı.

TANZİM DÖNEMİ GELDİ GEÇTİ

Kış döneminde tekrar tanzim satışın gündeme gelip gelmeyeceği sorulan Tavşan, “Tanzim satış çok spesifik. O günkü şartlara göre geldi, geçti. Yarınlarda da olmaz. Tanzim deyince işin içinde devlet olacak.  50 milyon ton ürün yetiştiriliyor ülkemizde. Bu ürünün değerlenmesi için en uygun altyapı kurulmalı. Hem üretici için hem tüketicisi için doğru fiyata ürün yenmesi gerekir. Serbest ekonomi yerleştiği yerde çok doğru bir sistem değil.

HAL YASASININ BAZI MADDELERİNE KARŞIYIZ

Taslak halinde olan “Yeni Hal Yasası” konusunda de görüşlerini ortaya koyan Federasyon başkanı Tavşan, “Hazırlanan taslakta bazı maddelere katılıyoruz, bunun yanı sıra şiddetli itiraz ettiğimiz bazı noktalar var. Türkiye’de sebze ve meyve sektöründe 3 milyon aile çalışıyor bunun yüzde 99’u küçük işletme ve hallerle beraber iş yapıyor. Komisyoncu ismi belki antipatik gelebilir, ancak üretici ve çiftçi hal komisyoncusu ile iç içedir. En başta hal küçük üretici için gerekir. Hal sisteminin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz doğru olduğuna inanıyoruz. Üreticinin kooperatifleşebilir. Üretici daha iyi fiyat bulacağı konu varsa hal komisyoncusu olarak bizde aynı zamanda üreticiyiz. Daha iyi fiyat alınması için buna karşı olan yok. Taslakta hallerin özelleştirmesinde bahsediliyor ama zaten biz özeliz. Kamu adına belediye ve ticaret bakanlığı bu işin içinde denetiminde. Hallerin özelleştirilmesi olamaz zaten biz özeliz esnafız. Hallerin sayısının 30’a düşürülmesi konusundan bir çalışma var. Neye göre yapılacak gerekli mi değil mi iyi bir çalışma yapılması gerekiyor. Bizim bu konulara itirazımız var.