Sirkeli: 'Egemenlik sarayın değil milletindir'

Sirkeli: 'Egemenlik sarayın değil milletindir'
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Alanya Şubesi Amasya Genelgesi'nin yayınlanmasının 101. Yılı dolayısıyla bir açıklama yayınladı.

Başkan Zuhal Sirkeli imzasıyla yayınlanan açıklamada, "Mustafa Kemal Atatürk’ün emperyalizme ve teslimiyet içindeki Padişaha karşı isyanının ilk belgesi olan Amasya Genelgesinin 101. yılındayız.

Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki heyetin Samsun’a çıkmasından 33 gün sonra, 21-22 Haziran 1919 gecesi kaleme alınan bu tarihi belge aynı zamanda şimdilerde ileri sürülen bir büyük yalanı da çürüten belgedir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Ulusal Kurtuluş zaferini küçültmek, ihanet içindeki Osmanlı hanedanını yüceltmek isteyenler son yıllarda Sultan Vahdettin’in Mustafa Kemal Paşa’yı gizli görevle “vatanı kurtarmak üzere” Anadolu’ya gönderdiğini yaymaktadır. Oysa Amasya Genelgesi daha ilk maddeleri ile İstanbul Hükümetine karşı kutsal bir isyanın simgesidir.

22 Haziran 1919’da Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır cümleleri Amasya Genelgesinin esas maddelerindendir ve 101 yıl önce olduğu gibi, bugün de mücadelemizin esası ve dayanağıdır. Siyasi iktidarlarca beslenen; millî his, millî vicdan ve insani değerlerden uzaklaşmış bazı zavallılar, halen Osmanlı saltanatçılığını ve Sevr’i savunmak hadsizliğindedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu Lozan’a tereddütsüz saldıranlarla ve “Lazistan, Kürdistan, Rum Ortodoks Ekümenikliği” nden söz edenlerle karşı karşıyayız. BOP ve GOP projelerinin taşeronları sinsice çalışmaktadır. Cumhuriyet Devrimi ile kazandığımız çağdaş değerler birer birer yok edilmektedir.

Atatürkçü Düşünce Derneği Alanya Şubesi olarak Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Cumhuriyet Devrimi’ni başlatmak üzere yayınladığı Amasya Genelgesi’nin 101. yılında saygı ve tükenmez bağlılıkla anıyor, bir kez daha Büyük Türk Milleti’ne söz veriyoruz.

Egemenlik sarayın değil, milletimizindir.

Bu sistem değişecektir.

Parlamenter ve çoğulcu demokratik yönetim temel hedefimizdir.

Gazi Meclis’e itibarını ve yetkilerini iade etmek önceliğimizdir.

Güçler ayrılığı ilkesini mutlaka yaşama geçireceğiz.

Saltanata ve hilafete özlem duyanlara izin vermeyeceğiz.

Cumhuriyet Devrimi ortak paydasında tüm Cumhuriyetçi güçlerin birlikteliğini sağlayacağız.

Atatürk Cumhuriyeti’ni bölücülere fırsat vermeden yeniden inşa edeceğiz" ifadelerine yer verildi.