Sevilgen: "Destek olan hiçbir kimse yok"

Sevilgen: "Destek olan hiçbir kimse yok"
Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, “Büyük üreticilerden bahsediyorum. Fidan satıp yanımızda olanlar var. Yanımızda olmayanlar daha fazla. Bundan para kazanıyorlar. Çok destek olamıyorlar. Destek olan hiçbir kimse yok” dedi. 

Alanya Avokado Üreticileri Birliği’nin 2019 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu gerçekleştirildi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu’nda düzenlenen genel kurula Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği (AKBAP) Başkanı Şinasi Karanlıkoğlu ile avokado üreticileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan genel kurulda önce divan oluşturuldu. Konuşma yapması için kürsüye davet edilen Şahin, Alanya’da turizmin olduğu kadar tarımın da ne kadar önemli olduğunu göreve geldikleri zaman vurguladıklarını söyledi. Şahin, “Sadece vurgulamakla yetinmedik. Yeni hal projesinde bizzat kendimiz imza atarak projeyi yaptırdık ve o dönemin büyükşehir belediye başkanına teslim ettik. Alanya marka bir şehir. Bu marka değeri daha da artırmak için çalışmalar yaptık. Önce Alanya yenidünyasının patentini almıştık. Antalya’da patenti alınan 5 ürün var. Alanya’da hiç yoktu. Avokadonun patentini aldık. Kimsenin tanımadığı avokadoyu şimdi Türkiye’de de tanıtıyoruz. Birçok arkadaşım da avokado üretmeye başladı. İnşallah bunu dönem dönem artırarak, paketleme sistemini geliştirerek koordinasyonlu çalışmalarla inşallah tarım sektörümüzü daha ileri seviyeye götüreceğiz” dedi.

"FAİZ İNDİRİMLİ KREDİLER DEVAM EDİYOR"
Rüzgar da, “Alanya’da avokadoyu tescilledik. Üretim boyutunda çok ciddi bir şekilde yol aldık. Şu an 4 bin 100 dekar alanda 1650 ton yıllık üretim söz konusu. Aynı zamanda muzda yıllık 80 bin tona yakın üretim söz konusu.  14 bin 100 dekar alanda. Bunun 6 bin 500 dekarı örtü altı. Diğer üretim açıkta devam ediyor. Bakanlık olarak ciddi destekleme vermekteyiz. Örneğin fidan destek vermekteyiz. Buradan hem avokado üreticileri birliğine hem de muz üreticileri birliğine önerim var. Tarımsal danışmanlık desteği şeklinde desteğimiz var. Her ziraat mühendisi 60 üreticimize danışmanlık yapabilmekte. Avokodo Üreticileri Birliği Başkanımız da bu tarımsal danışman desteğinden yararlanabilir. Bunun yanında mazot, gübre, ÇKS desteklerimiz devam etmekte. Bakanlığımızın sübvansiyonuyla faiz indirimli kredilerimiz de aynı şekilde devam etmekte” diye konuştu.

“YANLIŞ İFADE ALANYAMIZA ZARAR VEREBİLİR”
Kritik bir dönemden geçtiklerine dikkat çeken Rüzgar, “Korona virüsü şuydu buydu. Alanyamıza ve Türkiye’ye zarar verecek şeylerden kaçınmalıyız. En ufak bir şey çok ciddi problemlere yol açabilir. Bu hem basın aracılığıyla hem de diğer iletişim kanallarıyla veya sosyal medyada yanlış bir ifade Alanyamıza çok ciddi zararlar verebilir. Çünkü bu üretim noktalarına kolay gelmedik” ifadelerini kullandı.

“AVOKADONUN YETİŞTİĞİ PLANTASYON ÇOK SINIRLI”
Göktepe ise, “Bize düşen en önemli şeylerden biri de sübvansiyonlu krediler. Sevilgen görevi devraldıktan sonra çok özverili şekilde çalışmalar yapıyor. Bizlerle, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile birlikte süreci yönetiyor. Avokadonun yetiştiği plantasyon çok sınırlı. Manavgat’ın belli yerlerinde ağaç oluyor. Diğer yerlerinde sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Biz ziraat odası olarak birliğimizin ve birlik başkanımızın yanındayız, yardımcısıyız. Odamızın fiziki yapısını daha uygun hale getirdiğimizde bünyesinde her zaman gidip gelecekleri bir yer tahsis edeceğiz. İnşallah ilerde isteriz ki örtü altı üreticileri birliğimiz de kurulur. Paneller, konferanslar yaparak Alanya ve ülke tarımına faydalı oluruz” dedi.

SEVİLGEN HIRSIZLIK OLAYLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Sevilgen de avokado bahçelerinden yaşanan hırsızlıklara değindi. Sevilgen, “Yakalanıyorlar, serbest kalıyorlar. Zannediyorum bunun cezası yok. Telefon açan herkes ‘Artık yeter’ diyor. Çok büyük sıkıntılar. Elimizden geldiğince mücadele ediyoruz” diye konuştu.

“AVOKADO SÜPER GIDALARIN EN BAŞINDA”
Doktora öğrencisi ve araştırmacı Baran Karsak da, avokadonun süper gıdaların en başında geldiğini ve son 15 yılda tüm dünyada popülerlik kazandığına dikkat çekti.  Karsak, “Avokadonun geleceği açık görünüyor. Talep ve ilgi sürekli artıyor. Pazarın büyüyerek devam edeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

YILLIK AİDAT 300 LİRA OLDU
Genel kurulda gelir gider ve bilanço, yönetim ile denetim kurulu faaliyetleri, tahmini bütçenin paylaşılıp kabul edilmesinin ardından yıllık aidatların 300 lira olması kararlaştırıldı.

“ARAÇ TALEBİNDE BULUNDUK”
Genel kurulda dilek ve temenniler bölümünde konuşan Sevilgen ‘Bacon’ cinsi avokadonun İngilizce’de domuz pastırması anlamına geldiğini ve bu cinse farklı bir ad verilebileceğine dikkat çekti. İsim önerisiyle ilgili çalışma yapılması gerektiğini belirten Sevilgen, “Alanya Muz Üreticileri Birliği’nin Cuma Pazarı’nda bir muz aracı var. Biz de Alanya Avokado Üreticileri Birliği’nin bir aracı olması talebinde bulunduk” dedi.

“İHRACAT İÇİN YETERLİ DEĞİL”
Bir üye ise hırsızlığın çoğaldığını ve artık insanların avokado bahçesine girmekten tiksinir hale geldiğini söyledi. Avokado üreticisi Rasim Sakin de kurulların kurulup çalışmalar yapılması önerisinde bulundu. Sakin, “Alanya avokadosu değil de Akdeniz avokadosuna yönelmemizde fayda var. Alanya’da ürettiğimiz avokado ihracat için yeterli değil. Diğer yerlerde de üretimi teşvik edip bir birlik olarak Türkiye avokadosu şeklinde pazara çıkılmasında fayda var” diye konuştu.

“YANIMIZDA OLMAYANLAR DAHA FAZLA”
Sevilgen de, “Ben zannediyorum kişi 100 milyon liraya kadar avokado satılıyor. Reklam ücretimiz sıfır. Aşçılar birliği var. Ayda 7-8 ilde en az 4-5 kişi oraya gidiyor. Orada kalıyor. Orada çalışmalar yapıyor. Üreticiler bize destek olsa. Büyük üreticilerden bahsediyorum. Fidan satıp yanımızda olanlar var. Yanımızda olmayanlar daha fazla. Çağırıyoruz. Bundan para kazanıyorlar. Çok destek olamıyorlar. Dedikleriniz doğru yalnız destek olan hiçbir kimse yok” ifadelerini kullandı.