Kremlin’den Erdoğan’a mektup cevabı

Kremlin’den Erdoğan’a mektup cevabı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e 12 Haziran Rusya Günü vesilesi ile gönderdiği “ilişkilerimizi geliştirelim” mektubuna Kremlin’den cevap geldi.
 Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Erdoğan’ın protokol gereği bir mektup gönderdiğini, ulusal günlerde bu tür mektupların gönderildiğini söyledi.
Uluslar arası ilişkilerde protokol gereği bir uygulama olduğuna değinen Peskov, “Böyle mektuplara cevap vermek gerekmez. Nitekim mektubun içeriğinde de cevap gerektiren bir bölüm ne yazık ki yoktu…” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi ve karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliğinin olduğu sürece dönülmesini Rusya’nın da istediğine değinen Peskov, “Ancak bizim için yaşananların ardından, Ankara’nın belirli eylemleri gerçekleştirmeden ilişkilerin normalleşmesi mümkün değil.” dedi.

Putin’in süreçle ile ilgili ifadelerinin açık olduğunu ifade eden Peskov, “Derin tecrübeye ve işbirliğine sahip ilişkilerimizi Türkiye’nin agresif davranışlarının yok etmesinden dolayı üzgün olduğumuzu birçok kez ifade ettik.” diye konuştu.

Türkiye’nin 24 Kasım’da sınırı ihlal ettiği gerekçesi ile Rus savaş uçağını düşürmesi sonrasında ikili ilişkiler durma noktasına geldi. Rusya, Türkiye’nin özür dilemesini, tazminat ödemesini ve pilotun öldürülmesi dahil tüm olayın geniş çaplı olarak soruşturulmasını istiyor. Türkiye ise sınırı ihlal edenin Rusya olduğu gerekçesi ile taleplere olumlu cevap vermiyor.

Dış politika ve ekonomik alanda zorluklar yaşayan Türkiye, Rusya ile ilişkileri düzeltmek için çaba sarf ediyor. Rusya Günü’nü vesile kılan Erdoğan, Putin’e bir mektup gönderirken, Başbakan Binali Yıldırım da Rus mevkidaşı Dmitri Medvedev’e kutlama mesajı gönderdi.

 
Erdoğan’ın Rusya’ya gönderdiği mektubunda özür ya da tazminat konularına değinmediği anlaşılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e gönderdiği mektupla ilgili bir değerlendirmede bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, özür ve tazminat konularının gündemlerinde olmadığını ifade etti.