Kömür ocağında göçük! 18 işçi mahsur

Kömür ocağında göçük! 18 işçi mahsur
Karaman’da bir kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu göçük meydana geldi. İlk bilgilere göre, 18 işçi ocakta mahsur kaldı.
 KONYA'nın Ermenek ilçesinde özel bir kömür ocağında sıcak su kaynağının patlaması sonucu göçük meydana geldi. Yeraltına biriken sular maden ocağını bastı, 18 işçi madende mahsur kaldı. 8 işçi ise madenden kaçıp kurtuldu.

Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar maden ocağındaki son durumu ve kazanın nasıl gerçekleştiğini anlattı. 

Uyar maden kazası ile ilgili olarak şunları söyledi; Maden ocağının için 50 metre su dolu. Su boşaltma işlemi devam ediyor.

"YAŞAM ODASI YOKTU"

Olay, 12.15 civarında işçiler yemek yerken bacanın bir yerinden su gelmesiyle başlamış. Bazıları kaçmış, bazıları bir şey olmaz diyerek içeride kalmış. Daha önce böyle bir olay yaşanmamıştı. 18 işçinin durumu bilinmiyor ama hayatta kalması için yaşam odası yok. Yaşam odası olsa da işe yaramazdı. Yanlarındaki maskelerin dayanma süresi 2 saat.

Güvenli bölgeye kaçmak için zamanları olur mu bilmiyorum ama su seviyesi yükselince zor olur. Hava verme olayı da yok. Oradaki arkadaşların ekipmanları 2 saat için yeterli. Zaten olayın ardından yaklaşık 3 saat geçti. Bu saatten sonra malesef çok zor. 


Olayın ardından bölgeye çok sayıda sağlık ve yardım ekibi sevk edildi.

BAKANLAR YOLA ÇIKTI

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da olayın ardından bölgeye hareket etti.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yıldız ve Elvan, maden kazası haberinin alınmasının ardından uçakla Konya'ya hareket edecek. Bakanlar daha sonra kara yoluyla Karaman Ermenek'te bulunan maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak.


VALİ MURAT KOCA'DAN İLK AÇIKLAMA

Patlama sonrası ilk resmi açıklama Karaman Valisi'nden geldi. Vali Murat Koca, "Yeraltında biriken su ocağı bastı" dedi.

Koca, yaptığı açıklamada, olayın meydana gelmesinin ardından tüm ekiplerin seferber edildiğini, AFAD ve Taşkömürü İşletmelerinin de ekip sevk ettiğini anlattı. Yaklaşık 25 işçinin madenden tahliye edildiğini dile getiren Koca, şu bilgileri verdi:

"Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galerideki olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yer altında. 25 arkadaşımız dışarda diyebiliriz. Şu anda bildiğimiz bu. Hem AFAD hem de Taşkömürü İşletmeleri ekip sevk etti."

Koca, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bölgeye geleceği bilgisini aldıklarını kaydetti.

TTK'NIN KURTARMA EKİPLERİ HAZIRLIKLARA BAŞLADI

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, mahsur kalan maden işçilerini kurtarma çalışmalarına katılmak üzere uzman ekiplerinin hazırlıklarına başladığını söyledi. İnan, kurtarma ekibinin uçak ya da helikopterle bölgeye ulaştırılması konusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıyla (AFAD) görüştüklerini kaydetti. AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör de ekibin en kısa sürüde bölgeye ulaştırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirdi.