Kadınlar haklarına sahip çıktı!

Kadınlar haklarına sahip çıktı!
Alanya Kent Konseyi tarafından Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 85. yıl dönümü yoğun katılımla kutlandı. 

Hükümet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, Alanya Belediye Başkan Vekili Melike Nazifoğlu, siyasiler, belediye meclis üyeleri ile 38 sivil toplum kuruluşunun kadın temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çelenk sunumuyla başlayan ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden programda konuşan Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan , “Ne mutlu bize ki, bu anlamlı günde Alanya Kadınları olarak birlik ve beraberlik içinde Türkiye’ye örnek olacak bir tablo sergiliyoruz.

Kurtuluş Savaşında kadınlarda erkekler gibi gerek cephe önünde gerek cephe gerisinde canını ortaya koymuş, annesini, babasını, kardeşini, eşini, oğlunu savaşta şehit vermişti. “Dünyada hiçbir milletin kadını,”Ben Anadolu kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim” diyemez! Diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınının da erkekler gibi toplum içinde yer edinme hakkına sahip olduğu inancındaydı.

Zeki bir lider olan Mustafa Kemal Atatürk’e göre millet olarak güçlü bir millet ve çağdaş bir toplum olmanın yolu; toplumun ana yapı taşı olan kadınların her konuda yükselmesini sağlamak ve Türk kadınını çalışmalara ortak etmekten geçiyordu.

Bundan 85 yıl önce, sadece ülkemizin içinde bulunduğu şartlar açısından değil tüm dünya devletlerinde de henüz haklar anlamında kadın erkek eşitliği dillendirilmezken ileri görüşlülüğü, insana olan saygısı, devlet adamlığı, bugün bile kimseyle kıyas edilmeyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türk Kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Bu anlamda haklarımızla var olduğumuzu tüm dünyaya ilan eden, her fırsatta Türk Kadınını öven, gururlandıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü şükran, minnet ve özlemle anıyorum.

Bundan 85 yıl önce, sadece ülkemizin içinde bulunduğu şartlar açısından değil, tüm dünya devletlerinde de henüz haklar anlamında kadın erkek eşitliği dillendirilmezken ileri görüşlülüğü, insana olan saygısı, devlet adamlığı, bugün bile kimseyle kıyas edilmeyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türk Kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur.

Bu anlamda haklarımızla var olduğumuzu tüm dünyaya ilan eden, her fırsatta Türk Kadınını öven, gururlandıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü şükran, minnet ve özlemle anıyorum.

Kadınlarımızın ekonomik ve sosyal yaşama katılarak karar verme sürecinde daha etkin rol almalarını, ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişmesinde görevler almasını, siyasal yaşamda etkinliğini artırmasını ve ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmaları dileği ile herkesin bu anlamlı gününü kutluyor, Alanya Kent Konseyi olarak düzenlemiş olduğumuz bu etkinlikte destek ve katkılarınız için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Alanya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ümran Aykut, “Bugün’ Ülkemizde kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkının verilişinin 85.yılını kutluyoruz.

Birçok Batı devletlerinden önce kadınlarımızın eşit siyasi ve sosyal haklara sahip olmasını ve bunları etkin bir biçimde kullanılmasını sağlayan hukuksal, eğitsel, kültürel ortamı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz.

“Bir toplum erkek ve kadın denilen iki cins insandan kurulur. Olanak var mı ki bir kitlenin bir parçasını ilerletelim, öbürünü bırakalım da kitlenin tümü ilerleyebilsin. Bir cinsin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin diyen Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve sevgiyle anıyoruz. Memleketimizde kadınlara tanınan bütün haklar Cumhuriyet döneminde gerçekleşen Atatürk devrimlerinin eseridir. Kadın hakları laik hukuk anlayışı ve demokratik toplum düzeninin tüm kurallarıyla günlük yaşamımızda uygulanmasıyla sağlanabilir. Bugün gelinen noktada ise hala kadınlarımızın temsil oranı maalesef istenilen noktada değil.

Hedefimiz kadınları çağın bilimi ,tekniği ve sanatıyla donanmış, kendi insanlık değerinin tam bilincine varmış,toplum yaşamında görev ve yetki sahibi kılınmış kadını ve erkeği eşit dayanışma ve barış içinde birlikte yaşayacağı bir toplum oluşturmaktadır. Cumhuriyetimizin, demokrasinin güvencesi biz kadınlar, bizlere verilen haklardan geri adım atmamaya haklarımıza sahip çıkmaya ve daha ileriye taşımak için kadın dayanışmasına destek vererek , bütün gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” Dedi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından kürsüye gelen kadınlar ellerindeki dövizlerle birlikte mesajlar verdi. Daha sonra alana getirilen temsili sandığa kadınlar yazdıkları dilekleri attı. Program anıt önünde toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.