CHP kadın kollarından " lozan antlaşması' açıklaması

CHP kadın kollarından " lozan antlaşması' açıklaması
İsmet İnönü’nün, 24 Temmuz 1923'te imzaladığı Lozan Antlaşması, Batı karşısında sürekli gerileyen ve her bakımdan Batıya bağımlı hale gelen Türklerin, sınırları belli bağımsız bir vatana sahip olmalarını sağladı.

CHP Alanya Kadın Kollarından Lozan günü dolayısıyla bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; ‘’ Lozan Antlaşması, Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır. Türk milleti için siyasal bir zafer oluşturan bu antlaşmanın Osmanlı tarihinde eşi yoktur. Bu nedenle Lozan görüşmelerinde her türlü siyasal mücadelelere göğüs gererek, sonucu elde etmede büyük bir anlayışlılık göstermiş olan İsmet paşayı, yücelterek anmak görevimdir. Lozan antlaşması imza gününün, milli bayram olarak kabul edilmesi uygundur.’’

1950 yılına kadar ki 27 sene boyunca, Lozan Barış Bayramı ( Lozan Günü) olarak kutlandığı ,ancak 1950 -1960 yılları arasında, Demokrat Parti iktidarında Lozan Günü kutlanmadığı yasaklandığı ve hatta unutturulmak istendiği belirtildi. Her ne kadar unutturulmaya çalışılsa da ismet İnönü, Lozan’ın her yıl dönemi'nde, gazetelere ve gençlerle buluşup açıklama yaparak Lozan’ın önemini anlatmaya devam etti.

Sonuç olarak Lozan Barış Antlaşması, Osmanlının Sevr ile kaybettiği Anadolu’yu tekrar kazandırırken Osmanlı İmparatorluğu için  Sevr Antlaşmasını geçersiz saydıldı.

Lozan Antlaşması sayesinde tüm taraflar arasındaki anlaşmazlıklar giderildi ve modern Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları tanımlandı.

Bu anlaşma ile Türkiye tam bağımsızlığını bütün dünyaya kabul ettirilmiş oldu. Türkiye savaş tazminatı ödemeyerek, Kapitülasyonlar kesin olarak kaldırıldı. Ülke sınırları Irak sınırı hariç belli oldu. Türkiye açısından I. Dünya Savaşı sona erdi.

Bizler, Türk devriminin şanlı, onurlu geçmişiyiz.

Sevr’i yırtıp Lozan’ı kuranlara, Türkiye’yi Türkiye yapanlara, demokrasinin temelini atanlara selam olsun…"